3voor12 Utrecht

Nederlandstalige indieband thorbecke IV debuteert met single en video ‘tuin op het zuiden’

Albumpresentatie op zaterdag 5 oktober in dB’s

Op het debuutalbum van de Nederlandstalige indieband thorbecke iv geeft voorman Rinze Voorberg (Kids With Guns, Romanovs, Baby Face Nelson en Conditionals) alles bloot. Als veel bijna-dertigers midden zit hij in zijn quarterlifecrisis en realiseert hij zich dat in zijn volwassen leven vooral bezig is geweest zijn vroegere zekerheden af te breken. Op alles van waarde is weerloos, waarvan vandaag de eerste single ‘tuin op het zuiden’ is verschenen, krijg je een kijkje in het dagboek van een late twintiger die op het kruispunt staat van opgroeien en stagneren.

De single is een een door fel gitaarspel gedomineerd liedje dat een beetje op een aanklacht lijkt, en eindigt met rustig pianospel. “Tuin op het zuiden, er is niets dat ontbeert. Ik zit hier goed, ik heb niet te klagen. Mag ik naar buiten want het regent niet meer, en als dat het doet zal ik een regenjas dragen.” zingt Voorberg in het refrein. “‘tuin op het zuiden’ gaat over mijn Nederland, maar soms moeten wij wat vaker over de schutting van onze tuin kijken”, licht hij toe. De bijbehorende videoclip is op de heetste dag van dit jaar gefilmd, tussen de oer-Hollandse maisvelden en molens.

thorbecke IV wil Nederlandstalige muziek weer glans geven. De band drukt thema’s als religie, depressie en hoop uit in de enige taal waarin ze voor hen thuishoren: het Nederlands. Frontman Voorberg groeide op in een klein dorpje in Overijssel, zittend naast de orgelbank van zijn lokale kerk, waar zijn vader iedere zondag op speelde. Vanaf jongs af aan drumt hij en speelt gitaar in verschillende kerkkoren. Naarmate hij ouder werd maakte zijn religie plaats voor bands. In thorbecke IV versmelt de taal van zijn jeugd in de kerk met verschillende generaties Nederlandse schrijvers.

In zijn eerdere werk was Voorberg niet bezig met maatschappelijke thema’s, maar dat veranderde na het volgen van het nieuws omtrent Albert Heringa, de man die zijn hoogbejaarde moeder hielp een einde aan haar leven te maken. “We zeggen dat we het goed hebben in dit land, maar tegelijkertijd lijken we te voelen dat de Nederlandse cultuur verhardt. Nederland is altijd een voorloper geweest aangaande de keuze om over je eigen levenseinde te beschikken, maar nu wordt er bij deze vrijheden aan de stoelpoten gezaagd.“ 

alles van waarde is weerloos wordt op zaterdag 5 oktober 2019 gepresenteerd in dB’s.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12