Dat Conditionals inspiratie vindt in bands als The Acid en Mogwai is goed te horen, toch valt de muziek van dit duo niet zomaar te vergelijken met een bestaand geluid. Rinze Voorberg en Koen Klarenbeek, die we al kennen van Romanovs, zijn in deze nieuwe formatie op zoek gegaan naar wat ze écht tof vinden. Donderdag 28 februari presenteren ze hun EP Soon op de februari-editie van Club 3voor12 Utrecht.

Onderweg begonnen

“We spelen eigenlijk al sinds 2014 met elkaar”, vertelt Rinze onder het genot van een biertje in De Kromme Haring, waar hij en Koen na hun repetities vaker te vinden zijn. “In Romanovs speelden we van die recht-toe-recht-aan rock ‘n roll maar we hadden steeds minder het gevoel dat we ons daarmee konden onderscheiden. Daarnaast bleven er bandleden weggaan. Op een gegeven moment zaten Koen en ik in de auto en zette hij ‘Liminal’ van The Acid op. Ik werd helemaal leip toen ik dat hoorde. Dat gedeelde enthousiasme heeft ons eigenlijk op het idee gebracht om los van Romanovs muziek te gaan maken die we zelf echt vet vinden, met z’n tweeën.”

Wie zijn Conditionals?

Rinze Voorberg speelde eerder in Kids With Guns (synths), Romanovs (synths en vocals) en Baby Face Nelson (drums) en speelt momenteel ook nog in Thorbecke IV.

Koen Klarenbeek drumde eerder in Paceshifters, Kids With Guns en Romanovs.

Sound vs. volume

“We hebben vooral veel aan de tekentafel gezeten en ons goed afgevraagd waar we nou écht enthousiast van worden. Dat waren allang niet meer de drieëneenhalve-minuuts gitaarpopliedjes. Met Kids With Guns en Romanovs moest het vooral hard gaan. De versterkers op elf en die hele zaal vullen met geluid. We willen nog steeds dat muziek hard binnenkomt, maar niet alleen vanwege het volume. Muziek moet iets met je doen. Als iets je raakt komt het vanzelf wel hard binnen."

"We zijn veel meer op zoek gegaan naar de kern, steeds meer gaan focussen op de gelaagdheid en de algehele sound van een nummer. We houden van minimalisme, maar ook van bombast en als je minimalisme goed toepast kan iets juist heel bombastisch worden. Dat soort dynamiek vinden we spannend."

"Het heeft wel even geduurd voordat we een beetje tot die kern kwamen. Het eerste jaar was het als praten met iemand waarvan je de taal niet goed beheerst. We moesten leren hoe onze individuele muzikale ideeën als het ware in elkaar pasten. Op een gegeven moment hadden we een nummer ‘Soon’ waarbij we voor het eerst zoiets hadden van: dat klikt. Vandaar dus ook de titel voor onze EP.”

Kommaneuken

“We zijn eigenlijk veel meer op gevoel gaan schrijven, we laten ons niet meer leiden door een of andere structuurformule maar doen wat voor ons gevoel klopt. Onze nummers hebben nog steeds wel een couplet-refrein structuur maar de arrangementen hoeven niet meer per se logisch te zijn. Als het voor ons maar logisch klinkt. Iets is niet meer goed wanneer het af is maar pas af wanneer het goed is."

"We schrijven dan wel veel gevoelsmatiger maar als iets eenmaal staat gaan we heel erg op de komma’s zitten. We zijn echt mierenneukers geworden. Maar dat vinden we ook heel leuk. Met een biertje erbij prutsen to alles op de hertz nauwkeurig klopt. Wie daar nou uiteindelijk wat aan heeft weet ik ook niet.”

EP release

“We hebben onze EP afgelopen zomer opgenomen bij Martijn Groeneveld. Er staan vier nummers op die in mijn hoofd een samenhangend verhaal vormen maar waar nog steeds heel erg verschillende dingen op te horen zijn. We hebben alles heel zorgvuldig geselecteerd. Als we iets niet 100% vet vonden, dan gooiden we het weg. We hebben geprobeerd iets kwalitatief goeds neer te zetten dat we zelf te gek vinden. Nu is het hopen dat andere mensen dat er ook in kunnen horen.”


Te zien: Conditionals, Yank en Le Motat (bij Club 3voor12 Utrecht), donderdag 28 februari 2019 @ dB’s. 
Op 8 maart is de band ook nog te zien als support voor Alcuna Wilds @ Cinetol Amsterdam.

Soon is op dinsdag 26 februari 2019 verschenen.