Fever Ray klinkt op haar nieuwe plaat heftiger dan ooit te voren

Tweede solo-plaat van The Knife's Karin Dreijer kwam toch als een verrassing

‘Need a song, but mustn’t hurry. Something more but don't you worry’, aldus Karin Dreijer op haar nieuwe album Plunge. Na acht jaar, losse teasers en een single was het toch een verrassing dat er vrijdag opeens een nieuw Fever Ray-album was. Het voelde als een eeuwigheid in een tijd waar albums, mixtapes, EP's en playlists je om de oren vliegen. 

In die acht jaar is er zowel een hoop hetzelfde gebleven, als een hoop veranderd. The Knife lijkt inmiddels opgeheven, wat Fever Ray opeens van zijproject tot hoofdact van Karin Dreijer maakt. Niet dat het ooit zo aanvoelde. De shows, de videoclips, het album; niets wekte de ilussie alsof het er even bij werd gedaan. De basis van het nieuwe album is ook nog steeds hetzelfde als het vorige. Extreme videoclips, fururistisch glimmende synthesizers, liedjes die de grenzen van popmuziek opzoeken en vooral Dreijers buitenaards afstandelijke stem die alle aandacht opeist.

Tegelijk is Plunge op alle vlakken anders en heftiger dan zijn voorganger. Dat onderkoelde is er helemaal uit. Synths zijn heftiger, beats schuren meer, er worden meer uithoeken en genres verkend. Alles knettert en vonkt. Met als hoogtepunt 'IDK About You', even vervelend als onweerstaanbaar dankzij z'n stuiterende kudero-beat vol nerveuze percussie. En dan gooit Dreijer ook nog eens fetisjen in de strijd, klimt ze op de barricades voor gratis abortussen, schoon drinkwater, vernietinging van kernwapens. Seks, politiek, relaties, iedereen weet dat ze verbonden zijn. Maar soms heb je iemand als Fever Ray ervoor nodig die het recht in je gezicht gooit. 

Lees hier het interview dat we in 2013 deden met Dreijer rondom Shaking The Habitual van The Knife. 

Makkelijk op de hoogte blijven van alle nieuwe muziek? Abonneer je op de 3voor12 #NIEUWEMUZIEK playlist op Spotify. Nog meer #nieuwemuziek vind je in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12