ADE17: Jlin en Ben Frost openen Muziekgebouw met geweld en onnavolgbare ritmes

En vinden elkaar onverwachts

Het zijn verschillende werelden, de muziek van de Amerikaanse Jlin en Australische IJslander Ben Frost. De eerste produceert tot op het bot gestripte, ja wat eigenlijk? Er zit van alles in. Dubby bassen, de ratelende gekte van footwork, flarden vocale samples en nauwelijks melodie. Onderdelen uit andere genres, maar opnieuw in elkaar gezet tot iets nieuws. Grijnzend en met haar tong uit de mond gooit ze haar bakken percussie door elkaar. Op een gegeven moment weet je niet meer waar het geluid vandaan komt in de weerkaatsende zaal. Komt dat belletje nou van links voor, die doorgedraaide 808 van rechts achter?

En toch, hoe knap de producties ook fysiek zijn en je hoofd op hol  draaien, nergens stijgt het echt op. Deels komt dat doordat de wereldpremière van haar nieuwe visuele show in het water valt door een kapotte beamer. Maar uiteindelijk is het toch ook alsof ze iets te keurig haar eigen tracks achter elkaar draait. En dan wordt zelfs zulke baanbrekende muziek, die fantastisch klinkt over zo’n groot systeem, een beetje gezapig.

Bij Ben Frost doen de visuals  het wel. Over een groot zilverkleurig doek worden weerkaatsende lichtstralen geprojecteerd en beukende golven die kapot slaan op de rotsen. Het sluit naadloos aan bij zijn bij vlagen brute noise, waarbij het altijd om geweld lijkt te gaan. Terwijl hij snel cassettetapes wisselt en met zijn gitaar galmende feedback de zaal instuurt, laat de bebaarde producer voorovergebogen over zijn knoppen golven ruis los op de zaal. Eerder lag de nadruk nog op enorme herrie, waar voorzichtig melodie doorheen sijpelde. Nu, bij zijn nieuwe show, ligt die melodie er veel dikker bovenop. Makkelijker om in te komen, maar minder overrompelend en uiteindelijk iets minder bevredigend dan zijn eerdere shows. En zo blijken de twee artiesten die elkaar vinden in potentiële impact, elkaar ook te vinden in dat het allemaal net niet lukt vanavond.

Meer ADE? Lees alle verslagen en interviews in het ADE-dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12