LL17: Feist zwicht voor de hits en toch gelukkig ook niet

Bloedmooie nieuwe plaat blijkt niet echt een festivallieveling

Onduidelijkheid vlak voor de show. Op het podium staan mensen boos te schreeuwen en te zwaaien. Ah, de fotografen moeten weg. Die spanning is weg zodra Feist één stap op het podium zet. Ontspannen lachend en na een kleine buiging zet ze de openingstrack van haar laatste plaat in.

Het lijkt de droom van elke indie-artiest: een monsterlijke hit scoren, zoals Feist dat rond 2007 deed met ‘1234’. Het nummer was overal, reclames, radio, Sesamstraat. Het publiek omarmde haar en wilde meer. En dat kreeg het niet. De Canadese zangeres was zelf al snel moe van het succes van het nummer. Haar dit jaar verschenen album kan er ook niet verder van af zitten. Niks gelikte indie en al helemaal geen aanstekelijke trompetsolo. Rammelend rocky folk die klinkt alsof het in de woonkamer is opgenomen. Deuren kraken, soms staat de kamer opeens vol vrienden die mee zingen, nummers worden afgebroken of zelfs overstemt door een metalsolo. Niet de plaat waar je een festival plat mee speelt.

Ze probeert het toch. Bij ‘A Man Is Not His Song’, waar ze vraagt of het publiek het vriendenkoor voor zijn rekening kan namen bijvoorbeeld. Goed idee, mits de plaat niet zo onterecht was doodgevallen als hij is. Want hoe mooi dat album ook is, veel heeft hij niet gedaan. De tent blijft dan ook half leeg. Het maakt ook dat de sterke show grilliger voelt dan hij daadwerkelijkheid is.

Feist en haar band vergroten dat gevoel. Gitaarmelodiën die lijken te meanderen, worden vol venijn gespeeld. Als je een climax verwacht, wordt er gezucht en de liefste zinnen worden uitgespuugd. ‘I would leave every party for you,’ bijt Feist van zich af in een zelfbenoemd postmoderne liefdesliedje. Zo wordt je constant op het verkeerde been gezet. Tot de hits. ‘Mushaboom’, ‘My Moon My Man’, een razende ‘Sealion’; ze komen allemaal langs. Zo overtuigt ze dan toch ook de mensen die alleen voor die ene hit kwamen.  

HET MOMENT:
Alle hits? Nee. ‘1234’ doet Feist gewoon niet. Eigenlijk juist best leuk.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12