3voor12 Zeeland

Racoon belangeloos in de Oostkerk

‘De Held en de Lul’

Na BLØF verzorgt ook de Zeeuwse band Racoon een benefietconcert in De Oostkerk te Middelburg. Met het ingezamelde geld wordt de Oostkerk omgetoverd tot cultureel en maatschappelijk podium. Zanger Bart van der Weide belooft de goed gevulde zaal een akoestisch optreden met ‘kleine liedjes’. Racoon staat met drie man sterk op het podium: gitarist Dennis Huige en basgitarist Maarten van Damme vergezellen Bart.

Racoon staat ontspannen in hun alledaagse kloffie op het podium, Alleen de teenslippers van Bart ontbreken. Hij geeft aan dat ze ongeveer een uur zullen spelen, maar dat hij tijd zal rekken met zijn ‘gelul’. De setting is natuurlijk prachtig, de opstelling van de band zo voor het orgel is uniek.

Ondanks dat het vooral een luisterconcert is, is de sfeer goed. Het publiek varieert van jong tot oud. Hier en daar deinen er wat hoofdjes mee op de maat. Bart introduceert elk nummer met een anekdote, dit vaak ter hilariteit van het publiek. Hij toon zich een echt familiemens door de nummers op te dragen aan bijvoorbeeld zijn vader of zijn overleden zus. Het repertoire varieert van bekende hits tot nog onbekende nummers. Bart probeert zo’n onbekend nummer netjes te introduceren voor de jonge kinderen: ‘De Held en de Lul’. Kinderen lachen direct ondeugend naar hun ouders.

Het geluid in de kerk is fantastisch. Het is duidelijk dat zowel het publiek als Racoon hier geniet. Bij ‘Love You More’ begint het publiek spontaan mee te zingen. Bart wordt er stil van. Zijn telefoon komt meteen tevoorschijn om dit moment vast te leggen. Wij genieten ook door te kijken naar Dennis op zijn gitaar. Hij speelt met gemak alle melodietjes en dat toch vooral zo heerlijk met zijn ogen dicht. En terwijl Dennis het intro van een nummer geweldig inzet, maakt Bart nog even een selfie met Maarten en ons als publiek.

Er wordt afgesloten met ‘Oceaan’, dat goed wordt mee gezongen, gevolgd door een staande ovatie. Ondanks dat het concert nogal kort was, was het zeker de moeite waard. De spontaniteit, humor en de setting geven het gevoel van een huiskamerconcert.

Tekst: Iris Joosse

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12