LL17: Ramvol bij psychers Methyl Ethel

Maar niet voor de muziek

Methyl Ethel komt uit een broedplaats voor indiebandjes: Perth. In deze Australische metropool zijn ook Tame Impala en POND gevormd. De westkust daar nodigt blijkbaar uit tot psychedelische gitaarlikjes, rustieke baslijnen en aanwezige synths.

Kijk hier de hele show van Methyl Ethel op Lowlands terug.

Het eerste wat opvalt, is dat de kopstem van frontman Jake Webb live anders klinkt dan in de studio. Op het laatste album Everything Is Forgotten is zijn stem ronder en warmer, je kunt het vrouwelijker noemen. Niet dat zoiets een probleem is, maar het is een deel van hun verhaal. Methylethyl is een doorzichtige vloeistof en ziedaar: een associatie met ‘fluidity’, vloeibaarheid. ‘I wanted our bandname to be genderless,’ vertelde Webb eerder in een interview. Vloeibaar als zijn muziek in een eerder soloproject.

Op een kwart van de set stort de eerste bui van Lowlands naar beneden. Je hoort het gekletter door het dramatische orgelintro van ‘Groundswell’ heen. Een prima timing, want tegen het eind van het nummer klinken sowieso al voorzichtige kabbelgeluidjes. Zodra het buiten opklaart, blijkt dat de schuilers niet overtuigd zijn. ‘Can you please stay?,’ vraagt Webb. Niet dat Methyl Ethel heel ingewikkelde muziek maakt, maar de nattigheid valt in het blok waar de minst pakkende nummers voorbij komen.

Het is een prima optreden voor aan het begin van de festivaldag. Even inkomen. Gitaarspel en baslijnen zijn subtiel. De synths zijn weliswaar overweldigend, maar het past. Halverwege de set wordt de basdreun flink opengedraaid en vallen de nummers wel uit proportie. Het is nog altijd te merken dat Webb met regelmaat over zijn - niet altijd prettige - dromen en fantasieën zingt.

HET MOMENT:
Zodra de eerste basnoten van het slotnummer ‘Ubu’ worden ingezet laat de band zich van zijn meest catchy kant horen. Uit het publiek klinkt een gejoel van herkenning en een enkeling mompelt voorzichtig mee. De catchphrase ‘Why’d you have to go and cut your hair?’ wordt opgepikt en ook mensen die stonden te beppen besteden nu aandacht aan het podium. Net te laat, helaas.  

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12