Perfecte compositie van beeld en geluid in nieuwe clip Weval

Dynamisch duo bundelt krachten met regisseur Páraic Mc Gloughlin

Eindelijk is hij er dan: de eerste videoclip voor het in januari op het label Kompakt verschenen album The Weight van Weval. De videoclip voor ‘Someday’ is gemaakt door regisseur en kunstenaar Páraic Mc Gloughlin, woonachtig in Ierland. Hij maakte al eerder een clip voor Max Cooper in dezelfde stijl. ‘Het is nog steeds een droom om zelf ooit een videoclip te maken, maar toen we fragmenten van Páraic's werk zagen ontstond meteen het idee om hem te vragen voor 'Someday'’, aldus bandlid Merijn Scholte Albers. ‘We vinden het tof dat zijn animatiestijl volledig met de muziek verweeft.’ En die link mag zeker benadrukt worden: volledig gematcht met het ritme neemt de video de kijker mee op reis door alle mogelijke vormen van menselijke creaties, grotendeels door Google Earth vastgelegd. De beelden komen uit honderden losse contexten maar vormen samen een stop-motionfilm.

Het resultaat ziet eruit als taai potje priegelwerk, en dat was het volgens de artiesten ook: ‘Páraic stuurde zo af en toe snippets van ideeën en de video vormde zich langzamerhand op de muziek, iets wat op zich vrij ongebruikelijk is bij animatie. Er is normaliter veel meer planning voor nodig, maar nu werkte deze methode wel. Als we zelf produceren plannen we ook niet te veel, dus voor ons is het wel een vertrouwde manier van werken. Voor Páraic niet per se, het was een hels karwei om aan het eind alle puzzelstukjes bij elkaar te plakken. Hij zag er verwilderd uit aan het einde van de sessies, of zelfs gesloopt. Maar blij dat hij het af heeft weten te krijgen!’

Het totaalplaatje voert een dystopische ondertoon wanneer je een vervormde stem 'it's a waste of time' hoort scanderen onder shots van kerken en andere religieuze taferelen. Maar aan de andere kant van je brein hoor je een stem die zegt: 'Hé, laten we de hele nacht gaan clubben.' Die leegte en grootsheid laat je klein voelen, maar ook vrij.

Meer #hollandsenieuwe vind je in ons dossier en de Spotify-playlist.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12