3voor12 Utrecht

IJzeren Podiumdieren voor TivoliVredenburg, Le Guess Who? en Jeroen Bartelse

Vakprijs beloont dit jaar projecten die tijdens coronapandemie indrukwekkende en bijzondere prestatie hebben geleverd

TivoliVredenburg, zijn directeur Jeroen Bartelse en festival Le Guess Who? hebben tijdens Eurosonic Noorderslag een IJzeren Podiumdier gekregen. Het IJzeren Podiumdier is een vakprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de VNPF, de brancheorganisatie voor poppodia en popfestivals.

De opzet van de IJzeren Podiumdieren was dit jaar anders dan voorgaande jaren (in 2021 zijn de prijzen niet uitgereikt). De VNPF vond dat de enorme veerkracht van de sector in de afgelopen twee coronajaren beloond moest worden. Ze heeft daarom haar leden gevraagd om in het oog springende projecten te melden. Uit die bijna veertig projecten zijn er dertien geselecteerd, die vervolgens door een vakjury zijn beoordeeld. 

De beste drie projecten hebben uiteindelijk een Podiumdier 2021 gekregen. Dat zijn Studio Pandora / Walk The Line van TivoliVredenburg, het Utrechtse festival Le Guess Who? en Roadburn Redux van het Tilburgse Roadburn Festival. Daarnaast zijn er nog twee in de sector actieve personen beloond met een IJzeren Podiumdier: TivoliVredenburg-directeur Jeroen Bartelse, die ook actief is als woordvoerder van de Taskforce Culturele & Creatieve Sector, en Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers en Alliantie van Evenementenbouwers.

De jury motiveerde de prijzen voor TivoliVredenburg, Le Guess Who? en Jeroen Bartelse als volgt.

Studio Pandora / Walk The Line - TivoliVredenburg
“Met een enorme drive en betrokkenheid heeft TivoliVredenburg met Walk The Line een slim programma ontwikkeld dat van ‘kleur’ kan veranderen als een kameleon (geschikt voor zowel metal als kinderliedjes) en dat ook onder moeilijke omstandigheden publiek en artiest samenbrengt. Daarnaast is met Studio Pandora een hybride off- en online plek gecreëerd waarmee vooral startende, experimenterende en vaak lokale talenten verder op weg worden geholpen.”

Le Guess Who?
“Le Guess Who? bleef breed en internationaal programmeren, ondanks de pandemie en de logistieke puzzel die ingewikkelder was dan ooit. Het resultaat was een veelzijdig programma dat ingegeven door de omstandigheden sinds 2 jaar ook online en dus op nog meer plekken in de wereld te volgen was. De veer- en verbeeldingskracht van het team dwingen enorm veel respect af met als climax het omgooien van het hele festival naar de nieuwe maatregelen, midden in het festivalweekend.” Bij het ontvangen van de prijs bedankte artistiek directeur Bob van Heur op ironische toon “het kabinet voor de inspiratie”. 

Jeroen Bartelse - Taskforce Culturele & Creatieve Sector
“Bartelse ontvangt deze prijs voor het vele en goede crisismanagement werk dat hij voor de gehele culturele en creatieve sector verricht. Vooral als woordvoerder van de Taskforce Culturele & Creatieve Sector.”


Naast deze organisaties en personen reikt de VNPF dit jaar aan alle leden een emaillen IJzeren Podiumdier plaquette uit, omdat veel podia en festivals zich ondanks de vele door de overheid opgelegde coronamaatregelen de afgelopen twee jaar niet lieten kisten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12