BKS19: Zendingsdrang Priests heeft eventjes tijd nodig

Maar dan zijn we ook allemaal bekeerd

Je kent de beelden misschien wel: hindernisbanen voor honden en dan met een exemplaar dat in de startblokken staat te trappelen om vervolgens volledig de mist in te gaan. Zo voelt het in Stage Five in het begin ook even met het Amerikaanse Priests. Het viertal uit de hoofdstad bedient zich van een verdomd fijn brouwseltje op het snijpunt tussen no-wave, postpunk en avant-rock, compleet met DIY-mentaliteit (alle releases op eigen label uitgebracht) en vrolijke thema’s als totale wanhoop, wanorde en wanbeleid. In hun enthousiaste zendingsdrang struikelt dit viertal dan ook meteen met rommelige drums, een nummer dat verkeerd wordt ingezet, stop-start-momenten die niet helemaal lekker lopen en – buiten hun macht om – een geluidsbalans die kant noch wal raakt.

Maar na een cover van Danzigs (!) ‘Mother’ (!!) gaat de knop om. Zangeres Katie Alice Greer wisselt met de drummer en ineens klinkt alles strakker, helder en meer in your face zoals het bedoeld is. De fantastische baslijnen komen zoveel beter uit de verf en als Greer weer achter de microfoon staat en uitpakt met veel materiaal van het vorige maand verschenen The Seduction Of Kansas, scoren de Amerikanen dikke punten. Het titelnummer klinkt als de hit die ESG nooit kon schrijven, ‘Control Freak’ is pure Sonic Youth in haar hoogtijdagen en ouder materiaal zoals ‘Nothing Feels Natural’ en ‘No Big Bang’ is voer voor iedereen die Joy Division een warm hart toedraagt. Als de band afsluit met het orgastische ‘Jesus’ Son’ is alle twijfel weggenomen. Wij zeggen ‘ja’ en ‘amen’ tegen deze priesters.

HET MOMENT
Als de band opkomt is er maar eentje die de aandacht vasthoudt en niet meer loslaat, zelfs niet als ze met sambaballen achter het drumstel kruipt. Katie Alice Greer is een showvrouw eerste klas, getooid in wit gewaad, witte handschoenen en dikke zonnebril en geniet volop van het mogen optreden. Dankbaar en blij, maar vlijmscherp in haar uitlatingen en doen.

Klik hier voor de video-opname van de 3fm/3voor12-sessie van Priests.  

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12