BKS18: Father John Misty is dood, leve Father John Misty

Folktroubadour overweldigt in stilte

Een van de meest markante (en volgens sommigen irritante) figuren in de folkrock is terug. Father John Misty, echte naam Joshua Tillman, brak door met tweede album I Love You, Honeybear (2015), een even cynische als romantische plaat over de absurditeit van de liefde. Hij staat bekend om zijn grote mond, maar het afgelopen jaar heeft hij zich stil gehouden, zelfs rondom de release van nieuw album God's Favorite Customer.

Op Stage One van BKS is hij ook opvallend stil. Geen grootsprakige monologen of zwartkomisch cabaret. Nou was die lollige misantropie voorheen een essentieel onderdeel van de act, maar het lijkt alsof Tillman nu de liedjes liever voor zich wil laten spreken. En dat is misschien wel een gouden greep. Met een negenkoppige band en bijna twee keer zo veel instrumenten (De trompettist speelt ook dwarsfluit! De saxofonist pakt er een klarinet bij! En waar haalt die gitarist nou weer een mondharmonica vandaan?!) brengt hij die enorme arrangementen tot leven. En theatraal is-ie nog steeds, met zijn stijlvol zwabberende dansjes en flamboyante gebaren.

Van zijn nieuwe album kiest hij precies de beste liedjes uit, die meer hooks en dynamiek hebben dan zijn oudere werk. Bij zo'n refrein als 'Disappointing Diamonds' laat hij zijn volledige band over het veld blazen, en geniet hij van het overweldigende effect. Het zat hem soms wat in de weg, die vet aangezette karikatuur die Tillman zichzelf had aangemeten. Tegelijkertijd leunde hij er zwaar op, door soms bijna een kwart van zijn settijd te vullen met geouwehoer. Of je dat nou hilarisch of stomvervelend vond, vandaag laat Father John Misty zien dat hij het al die tijd nooit nodig heeft gehad.

HET MOMENT:
Halverwege de set wordt het laatste refrein van het meeslepende 'Hanging At The Gallows' zo zwaar aangezet door die enorme band, dat het bijna verandert in een duistere psychedelische jam. Het publiek hoeft nauwelijks overtuigd te worden: sommige van die nieuwe Father John Misty liedjes zijn misschien wel zijn beste ooit.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12