BKS19: Indierockkoningin Liz Phair verdient grotere audiëntie

Hopeloze romanticus met een dirty mind

Het is om twee redenen onbegrijpelijk dat het zo rustig is bij Liz Phair. Eén: Hier moeten toch meer fans van een Courtney Barnett, Sharon Van Etten of Angel Olsen rondlopen, drie dames die enorm veel te danken hebben aan Phair die de weg bereidde voor subversieve indierockdames al dan niet gewapend met een deadpan delivery. Twee: net stond nog Pavement-baas Stephen Malkmus in de Two en met Phairs fenomenaal debuutalbum Exile In Guyville - dat in 1993 op het Matador label uitkwam -  zou de overstap toch wat groter moeten zijn. Maar feit is dat de 52-jarige Amerikaanse in ons kikkerlandje enorm over het hoofd is gezien en dat, als onze informatie correct is, haar optreden deze middag haar Nederlands festivaldebuut is, de enige keer dat ze op een Hollands podium stond was in de Paradiso alweer in 2003.

'Hello, my fifteen friends!,' begint ze dan ook goedlachs met een schatting die er niet eens zo ver van af zit. De nuchtere coolheid die Phair en Guyville kenmerkt, heeft door de jaren niets ingeboet en de nummers daarvan hebben de tand des tijds bijzonder goed doorstaan. Een ‘6’ 1”’of een ‘Help Me Mary’ worden net wat harder aangezet dan je gewend bent om beter te passen tussen ‘nieuwere’ nummers zoals ‘Polyester Bride’, ‘Why Can’t I?’ en ‘Extraordinary’. Maar het schaarse publiek kun je hier nog altijd het beste bekoren met de hits van weleer. Met scherp en kraakhelder gitaarspel pakt Phair en band iedereen in met strakke afsluiters ‘Fuck And Run’ en ‘Divorce Song’.

HET MOMENT
Het is een genot om naar twee mannen te kijken die niet veel ouder zijn dan Phair zelf. Ze staan midden vooraan constant te springen en zingen woord voor woord alles mee en ondanks de grote zonnebril van Phair, lijkt het erop dat ze het ook in de gaten heeft. Het zweet gutst er bij het duo van af, maar met een gelukzalige blik kijken ze na afloop elkaar aan. “Net of we weer pubers zijn he?”.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12