BKS19: Broeder Dieleman bezingt alles dat nooit meer terugkomt

Zeeuwse zanger laat de wind door zijn mystieke folkliedjes waaien

De meeste fans van Best Kept Secret? Nee, dat heeft Tonnie Dieleman niet. Maar de fans die hij wél heeft, dat zijn doorgaans hondstrouwe volgers. Niet zo gek, want de boomlange Zeeuw heeft het charisma van een priester die de banjo ter hand heeft genomen en daarna is vertrokken op een zelfgekozen ballingschap. Als hij zich helemaal naar de voorste rand van het podium begeeft (‘heb ik altijd al eens willen doen’) en met zijn handen een soort verenigend gebaar maakt, zingt zelfs iedereen die geen Zeeuws verstaan mee dat alle mensen samen moeten komen.

Even later wordt ‘Zilverspa’ van debuut Alles is IJdelheid (2013) zelfs de eerste échte meezinger van het weekend. Plots voelt het hartstikke logisch om luidkeels mee te brullen dat alle vogels van de zee langzaam met je meevliegen, en dat de Schelde hier de Jordaan wordt. Dat lullige liedje dat headliner Bon Iver een keer over een kreek schreef, dat zijn we direct vergeten: vanaf nu mag alleen Broeder Dieleman nog over waterwegen schrijven.

Niet dat hij zich tot dat thema beperkt, overigens. Dieleman zingt ook over ongekapte populieren, openstaande voordeuren en Jezus die daarvan gebruikt maakt door op je bank een sigaret te komen roken. Ja, die minimalistische folkliedjes hebben wel wat mystieks. Dat wordt alleen maar versterkt door de manier waarop Dieleman en zijn vijfdelige gelegenheidscombo hun nummers ten gehore brengen. Dat gebeurt niet te strak, maar vanuit de losse pols, alsof ze ter plekke samen bepalen hoe alles precies klinken moet. Om de zoveel maten wisselen ze een blik uit, die niet alleen de volgende bezwerende overgang moet aanduiden, maar ook blijk lijkt te geven van oprechte onderlinge waardering. 

HET MOMENT:
Hoewel Dieleman & co. geenszins de meest opgewekte show van het festival spelen, gloort in ieder liedje humor en hoop. Zelfs als Dieleman afsluit met ‘Je Verdriet Is Echt’, geboren uit een recente samenwerking met de meespelende cellist Frans Grapperhaus en Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal. Daarin sluit Broeder Dieleman ‘een heel fijn publiek’ veilig in de armen en stuurt hij het daarna gezegend de festivalweide op. Amen.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12