3voor12 Overijssel

Wende krijgt Burgerweeshuis stil

een intens en onroerend concert waar je muisstil van wordt

Al ruim van tevoren was de clubtour 'Mens' van Wende uitverkocht en bij aankomst bij Burgerweeshuis stond er een lange rij voor de deur.

Burgerweeshuis, 19 januari 2018
Tekst: Mieke Hissink Foto’s: Eddy Dibbink

'Mens' krijgt een tweede ronde, de theatertour is overgegaan in een clubtour; het grote succes van 'Mens' mag meer mensen bereiken.
Wende is afgestudeerd in 2002 op de Academie van de Kleinkunst, haar eerste album verscheen ook in dat jaar. Ze zingt al jaren Franse chansons, maar in 2009 neemt ze hier afstand van en laat ze zien dat ze meer in haar mars heeft. Dance, rock, blues en pop passeren onder andere de revue.

Op 5 maart 2018 verschijnt haar eerste Nederlandstalige album ‘Mens’. Op het album, een voortvloeisel van haar succesvolle gelijknamige theatertour, worden de nummers muzikaal verder uitgewerkt.
Eén vraag staat centraal: Hoe ben ik mens tussen andere mensen, in een tijd waar we meer dan ooit teruggeworpen lijken op onszelf, onze angsten en ons onvermogen grip te krijgen op wat er rond ons gebeurt.

De nummers die hieruit voorkomen zijn prachtig en sluiten ook precies aan bij het onderwerp en de vraag. ‘Als de liefde niet bestond’, van Toon Hermans, maar ook ‘Deze Gin’ en ‘Voor alles bang geweest’ van Joost Zwagerman.

De klanken zijn zuiver. Van groot en bombastisch schakelt de zangers naar klein en breekbaar. De sfeer in Burgerweeshuis is intiem, met een lach en een traan. Maar ook de elektronische klanken komen tot hun recht. We worden deze avond op onze wenken bediend wat betreft de verschillende muziekstijlen. Naast de liedjes uit de theatertour komt ook haar oude repertoire aan bod, wat het publiek leuk vindt om mee te zingen.

Het publiek is wat ouder, wat maakt dat het ook wat stiller is dan bij andere concerten. Enkele mensen worden onwel door de drukte, al zijn er maar 450 man binnen. De vraag is dan wellicht of Wende wel geschikt is voor een Burgerweeshuis.

Maar Wende is pakkend, ze ontroert. Mens durf te leven!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12