Private Banking verkent eigen pad met punkrockerige praatzang

Indierocker (Canshaker Pi, Personal Trainer, Steve French) presenteert soloproject op Left of the Dial

Ruben van Weegberg heeft het er maar druk mee. Hij is speelt vaak mee met het energieke indierock ’n roll zevental Personal Trainer, speelt daarnaast in nog een handjevol andere indiepopbands en dan studeert–ie ook nog eens fulltime. En alsof dat nog niet genoeg is, brengt hij vandaag de eerste single van zijn nieuwe project Private Banking uit met Doortje Hiddema (Euroboy). Die, lekker makkelijk, ook ‘Private Banking’ heet. Geïnspireerd door de postpunk van bands zoals Wire en The Fall maakt Private Banking de afslag richting een gejaagder en serieuzer geluid dan Personal Trainer. 

‘Bij mijn andere projecten stelde ik me vooral dienstbaar op’, vertelt Ruben. Hij schreef wel eens mee aan nummers, zoals bij de indierocksensatie Canshaker Pi, maar het was niet helemaal zíjn project. Toen was daar corona en kwam door de overvloed aan tijd er iets in beweging wat al langer aan de oppervlakte borrelde: de wens om eigen muziek te maken. Van A tot Z, ofja, behalve het afmixen dan, dat mag iemand anders doen. Met Private Banking neemt hij alle touwtjes zelf in handen. 

Van een zevenkoppige band naar het opeens helemaal in je uppie doen is best wel spannend, maar maakt ook het speelveld vrij om te doen wat je niet laten kan. Zoals experimenteren met een omslachtige drumcomputer bijvoorbeeld, waar alleen ouderwetse floppy disks in passen. ‘Het is een ding uit de jaren tachtig en is nogal lastig te doorgronden, maar alles wat je intikt klinkt wel meteen lekker’, vertelt Ruben enthousiast. Tja en die retro schijfjes, daar passen maar een paar MB op. Dat is best wel onhandig, maar dan heb je wel een lekker analoog geluidje. 

Maar elk voordeel heeft z’n nadeel en met de eindeloze vrijheid van het solowerken komen ook de nodige frustraties. ‘Aan de ene kant is het supervet om iets te maken dat helemaal van jou is, dat er een product bestaat dat zonder jou er nooit was gekomen. Aan de andere kant heb ik vaak genoeg tijdens het maakproces gedacht: ik wil niet meer leven. Maar misschien moet je dat niet opschrijven, dat klinkt zo negatief. ’
 

Op het Rotterdamse festival Left Of The Dial debuteert Private Banking met nieuwe EP

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12