Album van de Week (13): Billie Eilish

Tieneridool neemt je mee in griezelig goede koortsdroom

Wie kan zich Billie Eilish anno 2019 nog voorstellen als gewone tiener? Het afgelopen jaar heeft de 17-jarige zich via een bliksemcarrière ontpopt tot het grootste tieneridool van het moment. Pubermeisjes wereldwijd willen allemaal haar beste vriendin zijn en verdringen zich in overvloeiende popzalen tot flauwvallens toe om maar zo dicht mogelijk vooraan te kunnen staan. De übersceptici die haar sterrendom afwimpelen als een standaard tienerobsessie hebben het mooi mis, want Eilish’ attitude is Nirvana genoeg om ook de vaders en moeders aan de randen van de zaal mee te krijgen.

Toch is Eilish geen typische popster. Ga maar na: met haar blauwe lokken, androgyne kledingstijl en voorliefde voor gegriezel valt Eilish mijlenver buiten het gepolijste popuniversum van Ariana Grande, Dua Lipa en Selena Gomez. Eilish doet pop als punk, schept op als hiphop en zwelgt als grunge. Waar andere popsterren de tienerdroom van het populairste meisje van de klas verkopen, stelt Eilish met haar debuutalbum WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? een geheel andere droom voor, eentje waarbij het nachtlampje niet aan hoeft te blijven en de monsters onder je bed ook gewoon worden uitgenodigd voor het feestje.

WHEN WE ALL FALL ASLEEP geeft een stem aan de grilligheid van teenage angst anno 2019: bij tijden mistroostig (‘bury a friend’), dan weer hoogmoedig (‘you should see me in a crown’), dan vol verlatingsangst (‘xanny’). Ook muzikaal weigert Eilish één lijn aan te nemen: op ‘bad guy’ laat Eilish haar stem sissen over een griezelig goede electrobeat, alvorens de track in een seismische trapbeat ineen te laten storten; ‘8’ is een mix van vrolijke ukelele, brommende bas en fluisterfalset; en op folkballad ‘i love you’ laat ze haar karakteristieke zuchtstem gelden.

Die muzikale schommelingen en stemmingswisselingen zijn uiteindelijk allemaal deel van haar onwaarschijnlijk succesvolle popformule. Doe daar een snufje streetstyle cool anno 2019 bij en je begrijpt helemaal waarom Eilish de nummer één alternatieve popster van het jaar is: herkenbaar als een tienerdagboek, maar zo onbereikbaar dat je nooit veel dichterbij zult komen dan haar Instagramfeed.

Meer van onze favoriete nieuwe releases vind je op de Luisterpaal

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12