ESNS20: Niets is meer onmogelijk voor Pip Blom

Na de buitenlandse veroveringen alweer klaar voor de volgende stap

Je zou kunnen stellen dat het vreemd is dat Pip Blom op Noorderslag staat. Een nieuw talent is de Amsterdamse indierockband immers al een tijdje niet meer. In 2019 bracht de groep rond de gelijknamige songwriter het uitstekende debuut Boat uit, en bovendien maakte het de grote droom van Pip waar: spelen op het Britse Glastonbury, moeder aller festivals. Maar Pip Blom is een ondernemende ziel, iemand die niet stil kan zitten en alweer duizend dromen in haar hoofd heeft als de ene net uitgekomen is. In plaats van een eindpunt waren de Glastonbury-shows van haar band slechts het begin van haar carrière. Hier op Noorderslag luidt ze – net als bijvoorbeeld Eefje de Visser en Altin Gün – een nieuwe fase van haar carrière in.

Wat houdt die fase in dan?
Dat niets meer onmogelijk is voor Pip Blom. En dat het dat eigenlijk nooit was. Ergens onderweg, in de tourbus in Engeland, de Verenigde Staten of Nederland zelf, is Pip Blom veranderd van een best wel leuke band in een steen- en steengoede band. Een band die inmiddels ook de potentie in zich draagt om écht groot te worden: in de Oosterpoort is goed te zien hoezeer die rafelige rockliedjes plots lijken te passen op grote podia, in stroboscopisch licht. Van het stuurse ‘Come Home’ tot oudje ‘Hours’, ze klinken live allemaal net wat vetter aangezet dan op de plaat. En dan worden ze ook nog gespeeld zoals ze gespeeld moeten worden, precies los en precies strak genoeg. De kleine en middelgrote poppodia van Nederland verkocht Pip Blom al uit, nu is ze ook klaar voor de Paradiso’s en Ronda’s van deze wereld. En voor een grote spot op een festival als Lowlands.

Verliest Pip Blom op die schaal niet de charme die de band zo leuk maakt?
Welnee joh! Zelfs na al die kilometers spat het spelplezier nog van het viertal af. Broer Tender – wat staat die kaalgeschoren kop hem goed – kan inmiddels de gekste rockposes doen zonder dat het er raar uitziet en bassist Darek Mercks houdt de gulden middenweg tussen speels en onverstoorbaar. En is er in Nederland een coolere drummer dan Gini Cameron? De vraag stellen is hem beantwoorden. Pip zelf zwalkt over het podium en slingert haar lokken heen en weer. Kijk eens hoe blij ze is dat ze na een maand zonder shows eindelijk weer het podium op mag. Nee, we zijn (gelukkig!) nog lang niet van Pip Blom af.  

Meer over Eurosonic Noorderslag in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12