ESNS23: The Jordan gaat door een midlifecrisis

Caro Emerald ging Caroline van der Leeuw een stuk beter af

Caro Emerald, wie kent haar niet? Vijftigers stemden haar aan het begin van het vorige decennium de Top 2000 in, tieners vroegen haar tracks aan op schoolfeesten en zelfs in het buitenland schalden hits ‘A Night Like This’ en ‘Back It Up’ door de speakers. Op Noorderslag 2010 ging de zangeres er met de Popprijs vandoor en was haar Deleted Scenes from the Cutting Room Floor het bestverkochte album van datzelfde jaar: het album ging zes keer platina. Zo'n dertien jaar later vindt Caroline van der Leeuw zichzelf opnieuw uit met The Jordan. Een nieuw project waarbij ze de rood gestifte lippen en pin-up look van haar alter ego links laat liggen. Want naar eigen zeggen is het gewoon niet wie ze is. Dan rest de vraag: wie is de Amsterdamse dan wel?

Het antwoord komt in de vorm van The Jordan, vernoemd naar de Jordaan waar Caroline vandaan komt. Een band die op de beste momenten (tranentrekker ‘Do You Even Know Me’) klinkt als een opgewekte Portishead en op de slechtste als een verdrietige Ilse DeLange (het tenenkrommende 'Catwalk' bijvoorbeeld). Met debuutplaat Nowhere Near The Sky in het vooruitzicht struinde The Jordan al menig radiostation af en vanavond presenteert ze in de Oosterpoort haar nieuwe persoonlijkheid. Die mag dan gewaagder zijn dan Caro Emerald, maar het is nog steeds ontzettend braaf. Je zou zeggen dat met meer dan een decennium ervaring op zak je wel weet hoe je een zaal moet inpakken. De Kleine Zaal in de Oosterpoort raakt bij The Jordan echter nooit helemaal vol. 

Hoewel de zangeres het heeft over zichzelf opnieuw uitvinden, blijf je je afvragen of dat dit keer wel is gelukt. Waar je bij Caro Emerald al niet geloofde dat ze echt graag in een avondjurk op een podium rond paradeerde, geloof je vanavond niet dat The Jordan die groene glitterrok lekker vindt zitten. Het is stijfjes, geforceerd. Als je eigenlijk niet van rokjes houdt, trek ze dan niet aan. 

Het oordeel: zangdocent is in haar midlifecrisis beland

Het nummer: 'Do You Even Know Me'

Kijk: de ESNS23-livessies

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12