LL22: Dít is Zwangere Guy, een verhalenverteller

Brusselse rapper piekt vaak en hoog

'Drie jaar geleden stond ik hier in een of andere conjo schuur,’ zegt Zwangere Guy. Maar de Belgische rapper komt hier vandaag niet om grapjes te maken, dat blijkt al snel. Hij komt de India plattrappen, zijn woorden. Hij is ‘fucking zenuwachtig’ en hij heeft de energie van het publiek nodig. Nou, daar kan de India wel voor zorgen. Want zijn openheid zorgt voor flink wat liefde en aanmoediging. Het tempo ligt vanaf het begin hoog. Hij start met het anti-popcultuur nummer ‘Niet Voor De Views’. Als hij in het midden van het nummer gas geeft en zijn rap versnelt, is de toon officieel gezet.

De schemer zet in, de stroboscopen doen hun werk. Guy mist geen enkel woord en geen enkele beat en kijkt na ieder nummer met een haast demonische blik richting het publiek. ‘1 UIT DE 1000’ is deze avond het tweede wapenfeit van de Brusselse rapper, die in zijn teksten altijd bijzonder persoonlijk is. Hij had een moeilijke jeugd waarin hij zijn moeder wilde beschermen voor zijn gewelddadige stiefvader. Gorik van Oudheusden, zoals hij echt heet, rapt bijna woest het nietsontziende nummer ‘Gorik pt. 1’ zingt terwijl er harde spots op hem gericht staan. ‘Ik overleef wel op aarde totdat hij brandt in de hel,’ spuugt de Brusselse sloopkogel zijn stiefvader toe op het moment dat de dj om een wall of death vraagt.

Guy zit op de praatstoel vandaag. Hij houdt meerdere malen een lange monoloog. Ook eentje waarin hij vertelt dat hij vandaag vijf maanden en dertien dagen sober is. Hij wil zijn trauma’s achter zich laten, net als zijn verslavingen. Volgens hem is het bijzonder dat we deze tracks horen vandaag, in de toekomst wil hij ze niet meer spelen. Gaan we hem lang niet meer op de planken zien? Hij belooft terug te komen, maar voor nu moeten we teren op de moshpits die overal uitbreken als de dj heel theatraal weer een klapper als ‘24/7’ van zijn hiphop-collectief STIKSTOF inzet. 

HET MOMENT:
Het is moeilijk kiezen, want Guy piekt vaak en hoog. ‘Wie Is Guy?’ is een spektakel om mee te maken en na een uur vol vlammende energie van d’n Guy hebben we ook meteen antwoord op die vraag. Guy is een verhalenverteller, en een verdomd goede ook nog.

Meer Lowlands 2022 in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12