3voor12 Noord-Holland

Nieuwe Muziek: Mountain Eye

Album met Nietzsche als co-auteur

Na een album-stilte van 3 jaar is het tijd voor een vervolg. Langzaamaan kregen we al wat snoepjes toegegooid met singles ‘Watershed’, ‘Synopsis’ en ‘Event Horizon’. En nu is het tweede album van Amsterdamse alternatieve metal band Mountain Eye eindelijk hier: ‘First We Become Ashes’. 

Die alternatieve metal sound komt ook in dit album weer naar voren, dat 13 nummers telt. Inspiratie komt duidelijk uit de hoek van bands als Korn, Slipknot en Linkin Park, maar wordt in een hedendaags jasje gestoken. En niet alleen zijn de tracks muzikaal kneiterhard en vocaal belachelijk sterk, ook de inhoud mag niet worden vergeten in het lijstje aan complimenten voor dit album.  

‘First We Become Ashes’ is een conceptalbum dat je meeneemt op een reis. Nietzsche zou daarvoor bijna als co-auteur aangewezen kunnen worden. Deze reis gaat over zelfontwikkeling en is gebaseerd op Nietzsches theorie uit zijn boek ‘Also Sprach Zarathustra’. Deze theorie beschrijft de vier fases van zelfontwikkeling: van het blindelings opvolgen van de normen en waarden van de samenleving, tot je eigen vrije persoon worden. 

Nietzsche is niet altijd even behapbaar, maar de tekst is niet nodig om te begrijpen dat dit album verschillende fases heeft. Het album kent twee muzikale interludes, ‘Hourglass’ en ‘Hibernation’, die als moeiteloze transities tussen de fases worden gebruikt. Tracks als ‘9 Knives’ en ‘Let Me Dream Forever’ laten de variatie van dit album horen: van oosterse klanken tot elektronische sounds. En ook binnen de tracks is genoeg afwisseling te vinden, zo bouwen ‘Away From Here’ en ‘My Last Winter Trail’ op van een rustig windje tot een plek waar het voelt alsof de aardbodem langzaam voor je afbrokkelt. Uiteindelijk valt alles terug op die sterke basis: keiharde gitaren, beukende drums en vocalen die alle kanten op kunnen. 

Een ding is zeker: naast een flinke dosis zelfontwikkeling hou je ook wat positieve nekpijn aan het luisteren van dit album over. Headbangen gegarandeerd.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12