Polynation stevent af op het einde van de wereld met nieuwe single

Ook na de Apocalyps valt er nog wat te dansen

Euforische synthlijnen die zó over de vierkwartsmaat richting een climax denderen: zo klinkt het einde van de beschaving in de oren van Polynation, het producersduo dat bestaat uit Stijn Hosman en Hessel Stuut. Vandaag deelt het duo de single ‘Cascade’, waarvan de titel direct refereert naar klaterend natuurgeweld. De track is de laatste in aanloop naar hun debuutalbum Igneous, dat op 10 mei uitkomt. De macht van de natuur was daarvoor de grootste inspiratiebron.

‘We hadden een soort post-apocalyptisch idee in ons hoofd van een natuurramp, met een hele stoet dieren die daarvoor vlucht en versteend raakt in die optocht,’ vertelt Hosman. ‘De natuur heeft ons altijd geïnspireerd. Ik vind het wel een mooi idee dat deze af en toe heel genadeloos kan zijn. Juist die donkere kant van de natuur, bijvoorbeeld een vulkanische uitbarsting of een tsunami, dat heeft ook weer een bepaalde schoonheid.’ Toch figureert de natuur daarbij niet alleen als destructieve kracht, maar ook als een veerkrachtige bron van vernieuwing.

De schoonheid die te vinden is in de onstuimigheid van de natuur was ook de inspiratie voor de cover van de single en het album, waarop een grote stoet dieren overspoeld wordt door een gigantische golf. Die LP-cover is al een kunstwerk op zich, en dat is bepaald geen toeval: Stuut, die de cover art voor de single en het album overigens gewoon zelf heeft gemaakt, haalde zijn inspiratie vooral uit kunst uit de Romantiek, zoals de schilderijen van de romantische kunstenaar William Turner.

Polynation speelt op donderdag 25 april in de kleine zaal van Paradiso. Hun debuutalbum Igneous verschijnt twee weken later, op vrijdag 10 mei.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12