3voor12 Gelderland

#4df22: Avalanche Kaito brengt muziekstromen samen

Unieke combinatie van muziek

Met een redelijk Oosterse, Afrikaanse line-up vandaag op het Valkhof Festival met Etran de L’aïr, Hailu Mergia en Kit Sebastian is Avalanche Kaito een mix van de line-up van gisteren en vandaag. Het trio bestaat namelijk uit Kaito Winse, een soort troubadour, griot of djeli, West-Afrikaanse dichter, lofzanger en muzikant uit Burkina Faso en het noisepunk duo Le Jour du Seingeur uit Brussel.

Twee totaal verschillende muzikale genres, niches, microniches zo u wilt, die in de combinatie een experimenteel, explosief Afrikaans ritmisch muzikaal geweld oplevert. Kaito maakt daarbij gebruik van traditionele instrumenten zoals fluit, percussie en een handboog met snaar.

Het begin is wat onrustig, ergens in het publiek loopt een man met een rugzak op te schreeuwen en heen en weer te rennen. Wat is er aan de hand? Het blijkt Kaito zelf te zijn die de boel alvast komt opzwepen en uiteindelijk op het podium met het duo de set inzet. Kaito danst over het podium met z’n percussie onder zijn arm.

Hier hoor je duidelijk de twee verschillende muzikale stromingen elkaar aanvullen. Het lijkt wel of er twee andere bands door elkaar heen spelen en dat werkt ook nog. Hoe later de avond, hoe aangenamer de temperatuur wordt. Het publiek weet dit optreden te waarderen en danst er vrolijk op los. Een handboog met snaar op distortion, fluiten en zingen tegelijkertijd? Winse doet het en met het noisepunk duo gieten ze dit in de mix.

HET MOMENT
Kaito zweept wel meer het publiek op. Voor al bij de start van ‘Toulele’ van het album Avalanche Kaito uit 2022 brengt hij de publieksparticipatie tot een maximum. Links en rechts laat hij het publiek “toulele” scanderen. Het nummer eindigt in een met fluit, noise, free style experiment aan geluid. Avalanche Kaito, een combinatie van muziek die je niet eerder hebt gehoord.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12