3voor12 Tilburg

Dario Mars & The Guillotines brengt de mojo naar Paradox

ZooN opent het bal op stemmige noot

Paradox staat uiteraard vooral bekend om zijn ijzersterke jazz- en improvisatiemuziekprogramma, maar dit weekeinde is het podium even in een klein walhalla voor rockliefhebbers getransformeerd. Geeft The Black Marble Selection al acte de présence op zaterdagavond, deze zondagmiddag is het de beurt aan het Brusselse voodoorockgezelschap Dario Mars & The Guillotines om het nieuwe album ‘The Last Soap Bubble Crash’ aan een wat meer gerijpt harig publiek te presenteren.

Voor het zover is, mogen de Brabantse veteranen van ZooN echter nog even laten zien wat ze in hun mars hebben. Met maar liefst zes man op de planken (naast de drummer is er ook een percussionist van de partij) geven de heren een prima visitekaartje af, van de pakkende opener ‘Deep’ tot het prachtig opgebouwde ‘Hide’, dat onder meer getooid is met fraaie gedubbelde gitaarlijnen. Vrienden van atmosferische rockklanken met een duistere, vaak naar americana refererende ondertoon kunnen zich zeker vergenoegd in de handen wrijven met deze band.

Wanneer Dario Mars & The Guillotines vervolgens na een korte pauze aantreedt, hebben de meeste aanwezigen stoelen en krukken verruild voor een staande positie. Verstandig, want het is moeilijk stilzitten bij dit theatrale viertal, vooral vanwege de beweeglijke en energieke presentie van zangeres Bineta Saware, die onwillekeurig herinnert aan een jonge Tina Turner. Gehuld in een zwarte, later gouden (glitter)jurk doorkruist ze opvallend gevarieerd muzikaal terrein, uiteenlopend van een enkele verleidelijke cover in de vorm van de musicalklassieker ‘I Wanna Be Loved By You’ tot een woest vlammend rockstatement als ‘Soulless’. Rode draad doorheen dit alles is een sterk filmisch gekleurde, onheilspellende sfeer, en niet te vergeten voornoemde uitbundige presentatie, die met name bij het aanzienlijke vrouwelijke deel van het publiek een bijzonder enthousiaste respons uitlokt – bijvoorbeeld tijdens het erg tot scanderen uitnodigende ‘Walk Baby Walk’. Het resulteert in een zeldzaam enerverende zondagmiddag.

(foto's door Herman Stehouwer)

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12