3voor12 Tilburg

Paaspop 2019: Russkaja bewijst dat je goed kan moshen op balkan

Zevenkoppige band uit Oostenrijk past maar net op de Jack Daniel's Stage

Zo rond 2005 waren er opeens een hoop bands die nieuw leven bliezen in het balkangenre door het te combineren met modernere stijlen. Denk aan Shantel (al dan niet met zijn Bucovina Orchestra) of een Gogol Bordello. Het was dan ook precies in 2005 toen Russkaja een soortgelijke mix maakte, maar waar hun genregenoten min of meer zijn gestopt met optreden, staat deze zevenkoppige band hier gewoon de Paaspopmodder uit de oren te blazen.

De naam verraadt het al een beetje: er zijn veel Russische elementen bij Russkaja en dat komt niet alleen vanwege zanger Georgij Makazaria die uit het moederland komt. Traditionele folk wordt op uitstekende wijze met behulp van onder andere viool, accordeon en blazers vermengd met ska, rock en polka. Het is niet makkelijk om met zeven man op het podium zo goed op elkaar ingespeeld te zijn, maar met de bijna vijftien jaar ervaring onder Russkaja's collectieve riem, wordt bewezen dat de balkan-revival nog uitstekend werkt.

Want voor gestoorde chaos moet je zeker bij Russkaja zijn. Het is pure feestmuziek waarbij Makazaria (die zingt in het Duits, Engels en Russisch) het publiek opzweept en zelfs zo ver krijgt om een warming-up te doen. Hoogtepunt in de set is 'Psycho Traktor'; een ode aan, goh, een tractor, vergezeld door een stampende vierkwartsmaat waarop je wel móet cirkelpitten. Als niet veel later een ode wordt gedaan aan de overleden dj Avicii, is het feest helemaal compleet. In eigen balkanstijl geven ze een leuke draai aan 'Wake Me Up' waarbij iedereen staat mee te zingen, tot aan de metalheads toe. Die kunnen hun hart ook ophalen bij uitsmijter 'Energia'; het meest rockende nummer van de set waarbij metal en ska de weg naar het voormalige Oostblok weten te vinden. De ideale band om al headbangend de nacht in te gaan.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12