BKS19: Was iedereen maar zo cool als Ron Gallo

Lange slungel rockt het hardst van iedereen

Hogere machten hebben gezegd dat Greta Van Fleet de hoop in bange rock-dagen zou zijn. Dat ze die voorspelling maar even snel in een plek mogen steken waar de zon niet schijnt en nog sneller naar de Five gaan. Daar staat een Amerikaans drietal dat luistert naar de naam van frontman Ron Gallo die – in tegenstelling tot veel acts die hier eerder hebben gestaan – meteen een geluid heeft dat klopt. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat dit de meest uitgeklede band is sinds een tijdje: alleen een drummer, bassist en Gallo zelf op gitaar en ‘zang’. Ja, dat is tussen aanhalingstekens, want de geknepen stem van deze Philadelphian houdt het midden tussen The B52’s Fred Schneider en Devo’s Mark Mothersbaugh en hij kan yelpen zoals Lux Interior van The Cramps dat zo goed kon.

De stoere, psychedelische rock/garage-punk die Gallo maakt, is bedolven onder een vette laag fuzz die je zo uit de speakers kunt plukken. Het gemis van een slaggitarist wordt ruimschoots gecompenseerd door bassist Joe Bisirri en de klok kun je bijna gelijk zetten op drummer Dylan Sevey. Het is bij elkaar genomen afwisselend dreigend, opwindend en subliem uitgevoerd waarbij de drie nooit een steek laten vallen. Het rockt, het rollt en het overdondert in een extatische Five. Gallo zelf heeft precies de juiste hoeveelheid zelfspot en komt vaak verrassend maatschappijkritisch én grappig tegelijk uit de hoek. Een Frank Zappa is het nog niet, maar geef het nog wat jaren en deze jongeman zou misschien nog wel eens in de buurt kunnen komen.

HET MOMENT
Een heerlijke show die door kleine momentjes aan elkaar hangt, maar eentje spant wel de kroon: als midden in een nummer de drums doorblijven gaan, maar Gallo de intro begint te spelen van The Rembrandts’ ‘I’ll Be There For You’. Gejuich, gejoel en natuurlijk verkeerd meegeklap.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12