Wiebe en Suzan Radstake kochten vorig jaar een zeilschip en noemde haar Vrijbuiter. Een hele winter duurde het voor dat ze het schip klaar hadden. Om hun passies muziek en zeilen te combineren, startten ze met rondvaarten met muziek op het dek ‘Muziek in de Zeilen’. We spreken met de organisatie over hun plan om met de Kift langs verschillende steden te trekken.

Het blijkt een succes te zijn. De ondergaande zon op de Oosterschelde, een band die speelt; wat wil je nog meer? “Het is hartstikke mooi op het water ’s avonds, dus wij dachten: ‘Laten we het gewoon eens proberen, muziek op het water’”. Zo ontstond het idee van ‘Muziek in de Zeilen’. En tot hun verbazing blijkt het goed te werken en is er veel animo. “Muzikanten willen weer spelen dus de aanmeldingen stromen binnen. We zitten al bijna heel de zomer vol met artiesten”, aldus het stel. Bands als the Loepers, AAD, Platzak en Moniek de Leeuw hebben al gespeeld op de Vrijbuiter en velen volgen nog. Nu met het einde van de maatregelen in zicht gaan Wiebe en Susan het nog groter aanpakken en hebben ze veel mooie plannen.

De aandacht die Wiebe, Susan en hun zoontje Warre krijgen voor het initiatief is overweldigend. Zo zijn ze benaderd door het Zeeland Nazomer Festival om in augustus samen te gaan werken en ze gaan een aantal dagen in Veere aanmeren om in samenwerking met de Grote Kerk Veere het project daar van de grond te krijgen. Daar worden muzikanten geprogrammeerd voor de Vrijbuiter. Vervolgens vaart het schip door naar Middelburg om daar ook weer een aantal bands te ontvangen. In september gaan ze met jongeren plasticsoep opruimen op de Oosterschelde.

Het schip is grondig gerenoveerd en bestaat uit meerdere open ruimtes zodat het multifunctioneel is. Wiebe: “Met dit schip kun je gewoon alles, het is een podium, een klaslokaal, een plek waar je ‘s avonds met een groep kan zitten. We willen er misschien zelfs in de winter een pop-up restaurant in beginnen.” Maar nu eerst: "Een Staande Mastroute langs verschillende steden met niemand minder dan de band de Kift!"

De Kift is een punk-folk band die al vanaf de jaren 80 meedraait. Ze zullen tijdens de tour een feestelijke en opgetogen verzameling muziek spelen van hun laatste album 'Hoogriet'. De band reist mee met de Vrijbuiter die hun naar verschillende poppodia in het land brengt voor een optreden. Tijdens de vaart wordt er uiteraard al muziek gemaakt, gedronken, gegeten en gelachen. Als een karavaan op het water. Wiebe is een groot liefhebber van de muziek van de band. Hij praat dan ook met enthousiasme over de komende tour en hun nieuwste album. Het idee van een Staande Mastroute met de Kift ontstond door een gesprek met Wiebe en zanger Ferry van de Kift. Het album 'Hoogriet' is genoemd naar een gedicht van Paul van Ostaijen met de passage: "Langs het hoogriet trekt de kano naar zee".

Veel van de nummers gaan dus over varen en de zee. “Tsja als je dan zo een album maakt moet je dus wel langs het hoogriet met een schip naar Zierikzee”, aldus Wiebe. Het idee werd opgezet toen er nog weinig tot geen versoepelingen waren. “We wilden niet wachten met plannen maken totdat het land weer openging, maar juist de eerste zijn met een groots en te gek plan voor als er weer iets zou mogen”. Nou dat is goed gelukt: de kaartverkoop van de Staande Mastroute gaat hard en meerdere show zijn al uitverkocht. Met De Kift al spelend op het dek vaart Vrijbuiter de verschillende steden binnen. De tour start op 24 juni in Hoorn Oostereiland, vanuit daar naar het Patronaat in Haarlem, het Zaantheather in Zaandam, Paradiso Amsterdam, V11 te Rotterdam en Bibelot te Dordrecht. Ze sluiten af in Brogum Zierikzee, de thuishaven van de Vrijbuiter

Kaarten voor de tour gaan hard en bestellen kan via de website van De Kift.
En hier koop je kaarten voor de afsluitende show in Brogum.