Vandaag presenteert The Circle Remains de nieuwe ep 'Shadows' in ’t Beest in Goes. De Zeeuwse belofte uit 2016 zet hoog in met een kleine maar gevarieerde ep. Het resultaat is een overtuigend visitekaartje dat veel ruimte biedt voor de toekomst.

'Shadows' bevat 'slechts' drie nummers. Met zijn zeventien minuten is het echter geen korte ep. Opener en titeltrack ‘Shadows’ is met vier minuten het kortste nummer. Het is ook meteen het stevigste nummer, en doet qua stijl sterk aan Textures denken. ‘New World Order’ is rustiger en gaat meer richting de progressieve metal, en niet alleen qua lengte! Het doet sterk denken aan Tool of de wat oudere Dream Theater. ‘Program Error’ is de waardige afsluiter. Het is een mooie combinatie van de eerste twee tracks, waarbij het wat heftigere geluid van ‘Shadows’ gecombineerd wordt met de progressievere invloeden van ‘New World Order’.

Muzikaal gezien zitten de nummers sterk in elkaar. Er is duidelijk goed gebruik gemaakt van de toevoeging van de tweede gitarist wat de plaat een extra laag geeft. Er is duidelijk goed nagedacht over de compositie, en de nummers zijn echt af. De plaat is dan ook geproduceerd door Daan Janzing (My Favorite Scar), en gemastered door Yuma van Eekelen, (ex-Exivious), beide geen onbekenden binnen de Nederlandse metal scene.

De ep gunt een korte blik in het muzikale kunnen van The Circle Remains. De muzikanten weten duidelijk om te gaan met hun instrumenten, en de stembanden van Kenny Weijgers kunnen blijkbaar alles, van clean vocals tot grunts tot lange uithalen. Té gevarieerd kan soms een valkuil zijn, en het gevoel geven dat een band niet goed weet wat het nu precies wil. The Circle Remains trapt hier niet in en weet een herkenbare eigen sound neer te zetten.

De enige vraag die nog rest is hoe de band dit live neer zal zetten. Daar kunnen we vanavond achter komen.

Meer 3voor12 Zeeland