The Circle Remains heeft een intens jaar achter de rug, wat het hoogtepunt gaat bereiken met de presentatie van de eerste ep “Shadows”, 3 februari in ’t Beest in Goes. Het begin van het jaar is een mooi moment om samen met Jim Meyer (gitaar), Richard Schnabel (gitaar) en Joey Fehr (drums) terug te blikken op 2017 en vooruit te kijken naar wat de ep en 2018 gaan bieden.

In 2015 won The Circle Remains RegioRuis en de publieksprijs van T-Strijd. In 2016 werd de band uitgeroepen tot Zeeuwse Belofte van dat jaar. In 2017 werd ook een plek in het Pop Aan Zee traject gewonnen. Aanvankelijk staat The Circle Remains sceptisch tegenover het traject en wist de band niet goed wat te verwachten. Daar komen ze nu wel op terug. Meyer: “We hebben alles te danken aan Pop Aan Zee, met name aan Bart Gabrielse. Het Pop Aan Zee traject heeft deuren geopend die anders gesloten zouden blijven.”

Eén van die deuren was de aanstelling van bandcoach Stef Broks, drummer van de vorig jaar ter aarde gegane metalband Textures. De invloed van Textures op The Circle Remains is hierdoor tweeledig: ten eerste was Textures één van de belangrijkste inspiratiebronnen van The Circle Remains. Hoe heeft Broks als coach de band geholpen? Meyer: “We hebben de nummers tijdens een repetitie voorgespeeld, en Stef heeft gewoon eigenlijk compositie technisch een aantal puntjes op de i gezet, en een aantal voorstellen gedaan. En het heeft ook meteen geïnspireerd bij het verder schrijven” Schnaber haakt hier op in: “Het waren relatief kleine aanpassingen maar song technisch hebben die grote invloeden gehad.” Maar de invloed van Broks gaat veel verder. Meyer: “Voor mij heeft het ook een motivational boost gegeven, dat zo iemand bij je in de repetitieruimte staat. Zo’n relaxte gast die met anekdotes en inspirerende uitspraken een extra zetje heeft gegeven, die we de rest van onze muziekcarrière mee zullen nemen.”

The Circle Remains is:

Kenny Weijgers - Zang
Jim Meyer - Gitaar
Richard Schnabel - Gitaar
Tijmen Molengraaf - Bas
Joey Fehr - Drums

De andere belangrijke ontwikkeling van 2017 is de wisseling van de bandbezetting. Oud bassist Casper de Haas zag zichzelf genoodzaakt vanwege persoonlijke overwegingen de band te verlaten. Hier kwamen Richard Schnabel op gitaar én Tijmen Molengraaf op de basgitaar voor terug. Helemaal nieuw was het niet. Meyer, Schnabel en Molengraaf zaten voorheen al samen in Infinite Mind, en Richard speelde wel eens samen met The Circle Remains in de oefenruimte. Wat voor invloed heeft dit op het proces van ep gehad? Meyer: “Toen Casper de band verliet, en we een nieuwe bassist nodig hadden, was het een logische stap. Ook met Richard. We zaten daarvoor al met het idee te spelen om hem er bij te halen als tweede gitarist.” Maar wat betekent dit voor de ep? Meyer: Ik zou niet zeggen dat het compleet anders is, maar het heeft een nieuwe dimensie gekregen. We hadden twee nummers als geraamte al staan. De opener ‘Shadows’ is echt met de nieuwe bezetting geschreven. De andere twee nummers hebben een nieuwe dimensie gekregen. De baspartijen zijn op sommige momenten wel ‘een ode aan Casper’, maar soms breekt het ook echt los en hoor je duidelijk ‘dit is Tijmen’, en met Richard als gitarist is het veel breder geworden. Schnabel: “Als je met twee gitaren te werk kan gaan kun je, terwijl het toch wel beukmuziek is, toch een melodische dimensie er aan geven. Dat maakt het voor mij veel interessanter” Fehr springt bij: “En voller.” Ook voor Schnabel en Molengraaf was de omslag geen probleem: “Het voelde echt als een warm bad. Ik had al een tijdje geen muziek gemaakt, en dan is het gewoon heel tof om weer aan de bak te kunnen. Zeker met bekende om je heen, en de klik met Joey en Kenny was ook snel in orde.”

Op de Facebookpagina van The Circle Remains dwaalt een promo met een mix van studio-opnames uit 2016. Hoeveel verschil zit er tussen die opnames en de ep? Meyer: “Heel veel! Dat was nog zonder Joey, die begin 2017 erbij kwam. Daarnaast ben ik van zessnarige- naar zevensnarige gitaar gegaan.” Fehr: “En Tijmen heeft wel echt een hele andere sound dan Casper.” Meyer: “Klopt, Tijmen haalt veel inspiratie uit Karnivool, en dat is zeker wel te horen.”

2017 was ook het jaar waarin het meest geschreven werd voor de ep. Hoe verliep het schrijven van de nummers? Fehr: “Eén nummer hadden we al qua structuur af. Die hebben we alleen moeten aanvullen en inkleuren. Het tweede ging al iets meer samen. Het derde nummer, ‘Shadows’, hebben we echt met zijn allen geschreven. Ik merkte dat hoe meer we richting samen schrijven gingen, hoe makkelijker het ging. Ik bedoel, het is fijn als je al wat hebt staan, maar ‘Shadows’ hebben we echt in twee maanden helemaal geschreven.” Hierbij kregen de twee nieuwe leden veel ruimte om bij te dragen aan de nummers. Schnabel: “Het was ook wel vet om als nieuwe gitarist mee te mogen schrijven aan die nummers die al ver afgeschreven waren. Je kunt als band dan kiezen om alles gewoon dubbel te spelen. We hebben bij sommige stukken heel bewust gekozen dat inderdaad te doen, maar ook bij veel momenten gekozen dat juist niet te doen, om het juist breder te trekken of melodieuzer te maken. Dat is zo een hele toffe samenwerking geweest.”

“We hebben ons niet beperkt tot een bepaald genre. Het is wel metal, maar wel heel breed.”

Kortom, 2017 is een intens jaar geweest voor The Circle Remains. Maar het zware werk van vooral de laatste maanden wordt 3 februari bekroond met de release van de gloednieuwe ep “Shadows”. Wat kan de luisteraar gaan verwachten van “Shadows”? Schnabel: “We hebben ons niet beperkt tot een bepaald genre. Het is wel metal, maar wel heel breed.” Meyer: “Een impressie over wat nog zal gaan komen. De drie nummers zijn heel uiteenlopend. Je hoort wel een rode draad erin, het is niet zo dat je een totaal andere band hoort. Maar je hoort wel heel duidelijk de verschillende invloeden erin. We hebben voor die drie nummers gekozen om een zo compleet mogelijk beeld te geven van wat we kunnen aan de luisteraar.” “En op den duur is het geld ook op,” lacht Meyer, “we hebben gekozen voor een kleine maar goede productie. We hadden ook voor wat lagere insteek kunnen gaan, en dan met meer materiaal. Maar we hebben nu wel drie nummers waarvan we allemaal zoiets hebben dat het stuk voor stuk mooie producties zijn geworden.” Fehr: “Het geeft echt een heel compleet beeld van wat we willen en ook kunnen doen. Het is echt een voorproefje op wat komen gaat. Het is onze top momenteel. We zijn onszelf echt wel een paar keer tegengekomen, en hebben nog zo veel geleerd. En dan is het resultaat nog veel mooier als je weet dat al die tijd en moeite dit opgeleverd heeft.” Schnabel tot slot: “De productie was ook echt heel vet. We hebben echt kunnen presteren omdat we met een hele toffe producer, Daan Jansen, hebben gewerkt. En die man is ook echt goud geweest voor deze plaat.”

Dan 3 februari de releaseparty! Wat mogen we van die avond verwachten? Meyer: “Nou, echt een feestje. We mochten voorstellen doen waar we zelf de avond mee zouden willen vullen. Distinguished is de instrumentale progmetal opener. Denk aan Animals As Leaders, vooral qua drums, want die gast is echt heel begaafd. We hebben zelf gekozen om in het midden te spelen, om dan zelf mee te kunnen feesten bij de Rage Against the Machine tribute. Wij zijn ook echt fans dus dat wordt gewoon partyen, en ondertussen plaatjes verkopen en signeren. Zelf spelen we bestaande nummers, iets nieuws waar we nu aan bezig zijn, en we sluiten onze set af met alle nummers van de ep.”

En de planning voor de rest van 2018? Zit er een tour aan te komen? Zijn er al shows ingepland? Meyer: “Het belangrijkst nu is om eerst rust te pakken, want het was hard werken de afgelopen maanden. Dan willen we werken aan ons DNA. Samen nieuwe nummers schrijven, om de nieuwe leden goed te laten integreren. De groei die we nu mee hebben gemaakt is heel mooi, en dan moet je niet oude nummers blijven spelen. Deze ep is een teaser voor de buitenwereld, dan weten ze wat te wachten staat. We gaan, terwijl we een paar showtjes doen, dit jaar lekker doorwerken aan ons repertoire. En dat we dan volgend jaar kunnen presenteren: dit is allemaal nieuwe shit, en wie weet een album?”

Nog een laatste woord aan de lezers? Fehr: “Je hebt het wel over de release van een metalband, maar ik zou mensen die niet zozeer iets met metal hebben, willen vragen toch te komen en het een keer te ervaren. Ik denk dat we mensen heel leuk kunnen verrassen daarmee.” Meyer: “Je moet ons beleven. Het is echt een beleving tussen ons en het publiek. En zeker onze zanger Kenny Weijgers. Hij is een beleving op zich!”

Meer 3voor12 Zeeland