Binnenkort komt het langverwachte debuutalbum van VanDryver uit, het muzikale project van Arjen van Wijk (voorheen This Beautiful Mess). Iets om naar uit te kijken, want het belooft een bijzondere mix van pop en klassiek te worden. Het betoverende nummer Cast Out Fear, dat onlangs als voorproefje werd uitgebracht, doet in ieder geval verlangen naar meer. 3voor12 Zeeland spreekt Van Wijk een week voor de presentatie van zijn band en single, in De Spot in Middelburg, over VanDryver, This Beautiful Mess, touren, het huwelijk tussen pop en klassiek en het overboord gooien van de gitaar.

Was het liefde op het eerste gezicht?

Via Pim van de Werken (producer en synthesizer in VanDryver) werd me gevraagd om naar een stuk van Lotte Pen te luisteren, omdat hij wilde weten wat ik ervan vond. Zij is klassiek geschoold en maakte dus heel andere muziek dan ik. Ik was erg onder de indruk en heb gevraagd of we niet eens samen wat konden schrijven en spelen. Daar was zij ook enthousiast over. Bij de muziek die we vervolgens schreven hadden we allebei het gevoel dat er iets “nieuws” ontstond, iets wat we allebei nog niet kenden. Soms botste het muzikaal ook wel, maar dat vind ik juist wel interessant. Voor mij is hierdoor een hele nieuwe wereld met allemaal nieuwe mogelijkheden open gegaan. Het klinkt als een cliché, maar het voelde echt als opnieuw beginnen.

Wat is er allemaal nieuw aan?

Met This Beautiful Mess heb ik jarenlang met ontzettend veel plezier getourd, nummers geschreven en opgenomen. Op een gegeven moment heb je het gevoel dat je elke zaal en festival in Nederland wel gezien hebt. Ook in de rest van Europa hebben we toen veel gespeeld. Wel super leuk, maar er waren studies die we wilden afmaken en we hadden het gevoel dat we ons plafond bereikt hadden. Met de muziek van VanDryver blijkt er opeens nóg een hele wereld te bestaan, met weer allemaal andere zalen, festivals en publiek. Dat vind ik echt fascinerend. Ik krijg er ook weer heel nieuwe energie van, ik heb me op muziekgebied nog nooit beter gevoeld dan nu. We hebben de gitaren overboord gegooid en een heel nieuw geluid gecreëerd, met klassieke instrumenten.

De reacties op VanDryver zijn ook niet verkeerd…

Inderdaad, mensen zijn echt heel enthousiast. Wat ook wel mooi is, is dat het publiek op de festivals waar we nu gevraagd worden erg gemengd is, van zeg maar 25 tot achter in de zestig. Ook weer helemaal nieuw voor ons. Ik vind het ook leuk om een iets jonger publiek te interesseren voor een wat klassieker geluid. De reacties op onze optredens tijdens het Cross-Linx festival begin deze maand waren erg goed. 3voor12 Eindhoven noemde ons nummer Jonathan zelfs met gemak het mooiste moment van Cross-Linx. Daar ben ik natuurlijk heel trots op.

Levert dat nieuwe optredens op?

Zeker, wat dat betreft gaat het prima en we spelen dit jaar op aardig wat festivals. Ik kan ze niet allemaal noemen, omdat veel hun programmering nog niet naar buiten hebben gebracht, maar we staan b.v. op het Oranjewoud Festival in Friesland.

Hoe is het contact met Valgeir Sigurðsson tot stand gekomen?

Ik bewonder hem zeer en wist dat hij werkt met bands die ook in de indie classical-hoek zitten, al kan niemand exact omschrijven wat dat genre eigenlijk inhoudt. Ik heb hem gemaild, wat dingen van ons laten horen en gevraagd of hij ons album wilde mixen. Hij was erg enthousiast over wat we doen en zei meteen ja. Dat heeft een prachtig geluid opgeleverd en daar ben ik natuurlijk heel blij mee.

Wanneer is het album klaar?

Het album is klaar, maar wanneer het uitkomt is nog onduidelijk. We zijn nog in gesprek met een aantal partijen. Op 24 maart organiseren we in De Spot, samen met een paar andere bijzondere bands de Mere Musik Party, waarbij we een breder publiek willen laten kennismaken met onze muziek. Naast VanDryver is er Gharib, vijf musici onder leiding van de Syrisch-Nederlandse singer-songwriter Gharib, pianist Matteo Mijderwijk, en Mr Van Walsh: cellist, dirigent, docent, DJ, presentator en organisator van de Classical Music Rave waar stampvolle zalen los gaan op klassieke muziek.

VanDryver

Meer 3voor12 Zeeland