Op 26 mei verschijnt de eerste EP Grey Pillar Sky van Charades onder het label White Russian Records. De rockband bestaat uit zanger/gitarist Gerben Kieviet, bassist Frank Mastenbroek en drummer Rick Kouwenberg. De band zag in oktober 2015 het daglicht, en wist in november van datzelfde jaar al de eerste voorronde van Spectra binnen te slepen. Sindsdien heeft Charades een aantal mooie optredens achter de rug. Zo wisten ze de finale van Spectra op Klomppop 2016 te bereiken, hebben ze gespeeld op de Flakkeese Dagen, en verzorgden ze het voorprogramma van Donnerwetter in De Spot begin april. De release van de EP valt samen met het tweede optreden van de band op Klomppop.

Charades valt onder de noemer post-punk alternative rock, en beschrijft zichzelf als “Brand New uitgevoerd door je favoriete 90’s band met een snaredrum geleend van Deftones.” Op Grey Pillar Sky wordt deze stelling omgezet in een muzikaal feit. De EP heeft een mooie minimalistische voorkant die past bij de teksten van de nummers die gaan over de problemen met opgroeien, verlies en relaties. Het is een sterke plaat die gemakkelijk in het gehoor ligt, en waarin de zelfbenoemde invloeden van onder andere Brand New, Deftones, en Smashing Pumpkins duidelijk terugkomen. Het geheel is gemastered door Jesse Canon, die ook bands als Basement , Brand New, Misfits en Dillinger Escape Plan op zijn C.V. heeft staan.

De EP opent sterk met ‘Undress’, een catchy nummer waarin alles samenkomt: goede zang, lekkere gitaarrifjes, fijn drumwerk en een bas die alles aan elkaar breit. Het tweede nummer, ‘Colours’ klinkt iets minder overtuigend. Dit komt doordat de zangpartijen niet altijd even goed aansluiten op de muziek, die overigens staat als een huis. Dat dit het zwakste nummer van Grey Pillar Sky is, zegt overigens meer over het hoge niveau van de plaat, dan over het nummer zelf.

‘Embers in The Cloud’ is het hoogtepunt van Grey Pillar Sky. De intro belooft een mooi, klein en persoonlijk liedje, en de eerste helft van het nummer is dat ook zo. Maar precies na het midden wordt de powerknop aangezet en blijft het nummer aanzwellen tot een zinderende finale vlak voor het einde, waarna het in de laatste vijf seconde weer klein eindigt, maar met de energie van daarnet nog in het bloed. De vierde en vijfde nummers, respectievelijk ‘Skin’ en ‘Carpet’, zijn net als het eerste nummer sterke en catchy nummers die schreeuwen om een live performance. Als de fans dan even hun taak doen en de nummer goed genoeg leren om te weten wanneer en hoe er meegeschreeuwd dient te worden, heb je gegarandeerd een mooie avond.

‘Carpet’ bevat een hidden track, na het nummer volgt een stilte, waarna er een instrumentale track volgt van een kleine twee minuten. Hoewel dit misschien een beetje overbodig is, kun je, als je je ogen sluit, de band zien die net klaar is met het optreden en het applaus in ontvangst neemt. Dit applaus is verdiend voor deze EP. Met Grey Pillar Sky maakt Charades een uitstekend debuut! Je kunt de heren van Charades morgen live zien op Klomppop, en 15 juli op Polderpop. Voor wie niet naar de optredens kan, of gewoon niet kan wachten: hierboven is de EP te beluisteren

Meer 3voor12 Zeeland