Buiten laait de carnavalskoorts op, de straten lopen vol met ‘krabben’. Toch heeft een aantal muziekliefhebbers de lokroep van de stad weerstaan en is op de vierde en laatste ronde van de T-Strijd in Gebouw-T afgekomen. Want buiten gelegenheid om te dweilen, biedt Bergen op Zoom vanavond wederom een podium voor vier starters op muziekgebied. Wie gaan er met de laatste (halve) finaleplaatsen in de T-Strijd vandoor?

Er word afgetrapt door HunterStreet. Post-punk van de grens beweren ze zelf. Sinds 2014 werken vier frisse jongens aan een zware sound, waaraan vooral de bariton van zanger Rutger-Jan Cleiren een flinke steen bijdraagt. De band speelt zijn laatste ep `Deprived of Sleep’ en bouwt vanaf het begin meeslepend op van diepzinnige lyrics tot aan scheurende gitaarsolo’s. HunterStreet schuurt eerder tegen donkere industriele rock dan tegen punk in welke vorm dan ook. Daarvoor is de muziek aan de langzame kant en is de stageperformance van eerder genoemde Cleiren nog iets te ingetogen. De groezelige cover van Boef’s ‘Habibi’ is daarentegen wel weer lekker scherp. Pluspunten voor de diepe stem van de frontman en uitstekend gitaarwerk van Benjamin Chong.

Dan is de beurt aan Renton Jules, de band rond singer-songwriter Geert Laenens. Vanavond treedt de Antwerpse band als drietal op, maar het is al snel duidelijk dat bassist en drummer vooral de omlijsting van de gevoelige liedjes van Laenens verzorgen. Laenens opent met semi-akoestische gitaar en zijn opvallende stem. Vaak in het hoog, soms ook prachtig laag, zingt hij fijne indie-liedjes die, zoals het hoort, allemaal behoorlijk gekweld klinken. Dat is een poosje best fijn om aan te horen, zeker ook als Laenens de gitaar verruilt voor de piano. Maar dan besluipt ook het gevoel dat het allemaal wel erg zoet en sappig wordt, waarbij de aandacht soms ook even wegzakt. Wat meer variatie qua (verder prachtige!) steminzet zou het repertoire net wat meer onderscheiding opleveren.

Het is vast geen toeval dat de derde band van de avond dezelfde naam draagt als Radiohead-hit ‘There There’. Gevormd door twee broers (Joep en Tom Gudde) met als doel spannende indie-rock te maken. Zoals elke deelnemer aan de T-Strijd moet ook There There een verplichte cover spelen. Dat levert vaak verrassende uitvoeringen op, en openingsnummer ‘Whole Lotta Love’ is daarop vandaag geen uitzondering. Bijna onherkenbaar wordt er een gekwelde post-rock versie afgeleverd die zowaar inderdaad soms een beetje spannend wordt. Ook hier een zanger met een mooie, diepe stem die zich graag laat omringen door scheurende gitaren en bulderende synths. There There creëert een muur van geluid, waarbij freaky loops en jankende feedback van de gitaar om de beste plek vechten.

De afsluiter van de vierde T-Strijd is Bergs’ bekendste rapformatie De Authentiek Fabriek. Na het uitbrengen van maar liefst drie ep’s is Splint the Rhyme Detective (David Zygmuntowicz) vanaf 2017 solo verder gegaan en presenteert hij vanavond voor het eerst nieuw werk. Nadat alle instrumenten en andere opsmuk van het podium zijn verwijderd, staat Zygmuntowicz op een lege stage met niets anders dan zijn mic en de visuals van Mike Bosman achter hem. Het is even omschakelen na al het gitaargeweld, maar het welbekende positivisme plus de openhartige rhymes trekken de zaal al gauw mee. De beats doen ondertussen hun werk en De Authentiek Fabriek dropt zijn lyrics met aanstekelijke liefde en plezier in zijn ‘hometown’. De aanwezige fans verhogen de sfeer nog meer en uiteindelijk bouwt Zygmuntowicz bijna op zijn gemak nog een heel leuk feestje.

En dat feestje wordt ten zeerste gewaardeerd als blijkt dat De Authentiek Fabriek de absolute publiekswinnaar is geworden. Bergen op Zoom heeft zich laten horen. Heel verfrissend om de outsider tussen de gitaren eveneens een mooie plek te gunnen in de halve finale op vrijdag 16 februari! Als het dan tijd is om de laatste finaleplek te vergeven aan de juryfavoriet, wordt There There zonder veel omhalen uitgeroepen tot de winnaar van de vierde voorronde in de T-Strijd. Op zaterdag 17 maart zullen alle eerdere winnaars inclusief de winnaar van de halve finale in de ultieme clash gaan strijden om de titel en het prijzenpakket. Wordt vervolgd!