Zonnemaire Buitengewoon heeft dit jaar weer een erg boeiend programma samengesteld, en zelfs de weergoden zijn dit festival goedgezind. Bij de ingang van de boerderij (club Zonnemaire) staan diverse oude brakken geparkeerd, tekenend voor dit driedaagse festival. Muzikanten, kunstenaars en artistiekelingen maken dat de sfeer doet denken aan het Amsterdamse Ruigoord. Gewoon jezelf kunnen zijn en genieten van de toffe muziek, theater en cultuur. Dat samen met diverse foodtrucks en het mooie weer maakt het geheel tot een onvergetelijk evenement. Organisator Jaap Verseput is zelf enthousiast saxofonist en dat maakt zijn muzikale keuze zo bijzonder.

De vrijdagavond bestaat uit twee lokale bands. Kaviaar zit in het donker en laat de beelden en geluiden van de VJ’s spreken. Hun loungemuziek, aanzwellend tot wat heftiger, laat het publiek heerlijk kijkend en luisterend op hun stoelen zitten, hoewel een paar oma’s geschrokken vertrekken na het eerste nummer. Zelfgemaakte soms surrealistische video’s worden afgewisseld met filmfragmenten, waarbij de filmgeluiden wezenlijk onderdeel uitmaken van de muziek. ‘Hoofdluis’ laat de mensen lachen vanwege de zelfrijdende kliko’s met uitpuilende ogen erop. Brian Martens op drums en beatboxer, Jaap Verseput blaast altsax en is VJ van de buitenste schermen, Willem van Maanen op toetsen, Rudy Klippel op basgitaar en Stefan Fokker op gitaar, sopraansax en blokfluit. Gast-VJ Niels Krupers doet het middelste scherm. Jammer genoeg komt er door een haperend aggregaat een abrupt einde aan het optreden, het publiek had graag wat meer willen horen.

Treehook

Treehook wil niet als individuen worden benoemd, maar zijn samen de band. Namen vind je niet op hun nieuwe elpee Treehook-“A”, die in oktober officieel gereleased gaat worden in Rotterdam, maar heel Schouwen-Duiveland weet inmiddels wel wie het zijn. De rauwe dansbare muziek trekt veel jongeren de boerenschuur in en nadat de drummer het publiek één voor één naar voren zet, gaat het volledig los op de volgende nummers. De songs worden aan elkaar verbonden door de bastoetsenist, zodat er een muur van geluid ontstaat. De laatste twee nummers worden samen met Kaviaar gedaan, want Jaap Verseput is de “godfather” van de band; hij heeft de jongens samen gebracht. Het drumtoestel wordt voor het podium geplaatst en zonder ooit vooraf geoefend te hebben worden de nummers ‘Sun Sets To Soon’ en de cover ‘Come To Daddy’ prachtig vertolkt in perfecte combinatie.

Treehook met Kaviaar

Sfeer

Kaviaar

Familie Jansen

S.T. Cordell

Op zaterdagmiddag is de discussiemiddag ‘Tegenlicht Meet Up Zonnemaire’. Geïnspireerd door het VPRO TV-programma Tegenlicht nodigt Jaap mensen uit om samen met wat sprekers over de toekomst van het buitengebied te praten. Actrice en zangeres Sjaan Duinhoven brengt tussendoor wat toepasselijke liedjes ten gehore, zichzelf begeleidend op akoestische gitaar. Haar prikkelende teksten laten de luisteraars nadenken over of de wereld wel zo normaal is als dat hij lijkt.

De zaterdagavond staat in het teken van dans. De Syrisch/Nederlandse band Sarsaría brengt ons in Arabische sferen waarbij het onmogelijk is stil te blijven staan. De nummers beginnen met de kenmerkende Oosterse klanken, waarna de keyboardspeler een dansdreun inzet, gevolgd door de drummer. Het tweede zeer emotionele nummer gaat over Aleppo, de geboortestad van Wasim Arslan.

Bij een traditioneel stuk dansmuziek instrueert hij het publiek hoe ze dat doen in zijn vaderland: in grote kringen. Enthousiast wordt hieraan gehoor gegeven, in heel de boerenschuur flitsen de mensen hand-in-hand in grote cirkels rond en rond. Na langdurig applaus geven ze nog een enthousiaste toegift. Sarsaría is een nieuwe band die Oosterse en Westerse klanken verenigt.

S.T. Cordell staat in het andere deel van de schuur opgesteld. De zes muzikanten zitten in het midden van de ruimte rond een kroonluchter. Op de schermen zorgen de VJ’s van LSDIA voor een psychedelische Liquid Lightshow; op basis van vloeistofprojecties worden lavalamp-achtige effecten bereikt. Perfect passend bij de hypnotiserende dansdreunen van de heren Hermann Blaupunkt, Paul van Hulten, Thom Dubé, Joshua van Iersel, Theo van Rock en de heftig dansende zanger Woody Veneman die ‘vliegend’ zijn teksten zingt. De continue beat zonder onderbrekingen of aankondigingen maakt dat iedereen in trance staat te dansen. Het einde is dan ook ineens: na de namen roepend van de muzikanten, verdwijnen ze naar buiten. Tevergeefs probeert het enthousiaste publiek ze terug te krijgen. Gelukkig kunnen we buiten nog verder dansen met de Amsterdamse DJ Tim Jules.

Sfeer

Tante Theelicht

Sfeer

De zondag is de drukste dag. In de aardappelschuur staan diverse artiesten gepland, terwijl op het erf optredens zijn van Familie Jansen (drum jam sessie), The Asses (broertjes van As) en Tante Theelicht (garagerock in een garage). De optredens van Familie Jansen zijn indrukwekkend. Zet twee drummers (Arjan Poot en Swen Blikman) bij elkaar met bekende Zeeuwse muzikanten, en je hebt een jamsessie om je vingers bij af te likken. Het klinkt wat cliché om een drummer met Animal van the Muppets te vergelijken maar Blikman gaat als een dolle te keer op zijn drumstel. De drie korte sets worden iedere keer uitgebouwd naar een prachtige climax. Dit soort optredens maakt Zonnemaire Buitengewoon buitengewoon!

DAAU bijt ’s middags het spits af in de schuur. Die Anarchistische Abends Unterhaltung is een wonderlijke combinatie van Johannes D’Hoine op contrabas en basgitaar, Han Stubbe op klarinet en electronics, Roel van Camp op knoppen-accordion en Jeroen Stevens op drums en marimba. Door gebruik te maken van elektronica worden de instrumentklanken vervormd tot iets ongrijpbaars.

Bombino

Op het scherm erboven krijgt men artistieke beelden te zien en zingen er diverse mensen. Een vaak dromerige sfeer, wat klassiek en wat Klezmer: het is moeilijk een woord te vinden die hun stijl goed omschrijft. Jeroen vertelt in smakelijk Belgs dat twee DAAU-leden het 25-jarig jubileum vieren. Helaas dreigt halverwege het optreden een krakende microfoon roet in het eten te gooien, maar gelukkig wordt dit snel opgelost door de geluidsmannen achter de knoppen.

De uitstekende jazzmuzikanten Arthur Flink op trompet, Hassan Abudalda op basgitaar en de uit Portugal ingevlogen drummer Tuur Moens hebben een unieke combinatie gevonden met DJ eNi-LesS en vormen samen FLINK. Met afwisselend uptempo en slownummers met indrukwekkende solo’s laat iedere muzikant zijn kunsten horen. Dit kwartet is zo recent samengebracht, dat er nog geen materiaal is uitgebracht. Jazz met scratch, wie bedenkt zoiets, maar is machtig mooi!

De experimentele jazz/rock van Dans Dans laat vooral het sublieme gitaarspel van Bert Dockx horen. De basgitarist en drummer/percussionist zijn daarbij vooral begeleidend. Er worden aanvullende geluidssamples gebruikt, waardoor de muziek groter is dan op het podium staat. Na luid applaus volgt er nog een indrukwekkende toegift: kippenvel!

Nawras Altaky zingt en speelt klassieke Syrische muziek op de Ud. Dit is een peervormig snaarinstrument met een ferme knik in de hals en elf snaren. Omdat hij pas een paar jaar in Nederland woont is de uitleg tussendoor van zijn liedjes in het Engels. De traditionele liedjes worden begeleid door jazzbassist Diego uit Columbia en drummer Arfaan uit Irak. Nawras noemt deze show “Old Soul” want de meeste liedjes zijn al eeuwenoud. Liedjes over de liefde en mooie meisjes, maar ook indringender thema’s, zoals de oorlog: “waar zijn onze familie en vrienden gebleven?! Het schip uit Aleppo is gezonken door oorlogsgeweld.” De prachtige stem van Nawras is heerlijk om naar te luisteren en, ook al kennen we geen Arabisch, emoties hebben geen taal nodig.

De West-Afrikaanse band Bombino is de spetterende afsluiter van de avond. Het publiek staat massaal te swingen op de Afrikaanse klanken. Drums, slaggitaar en basgitaar begeleiden de uit Niger afkomstige gitarist Omara Moctar. Hij zingt in het Tamasheq, de taal van de Toearegs. De uitleg tussendoor gaat in het Frans en gebrekkig Nederlands. Het is een combinatie van reggae, met een opzwepende versnelling naar rock en blues. In hun mooie glitterpakken met witte sjalen maken ze de blits!

Dans Dans

FLINK

Nawras Altaky band

Sarsaria

Sfeer

DAAU

Meer 3voor12 Zeeland