Beachboom beleeft een waardig twintigjarig jubileum

Gemoedelijke sfeer met zomerse housemuziek

Tekst: Alexander Bouten, Foto’s: Youran Kock ,

Beachboom heeft zich sinds 1996 weten te bewijzen als een sterk concept dat thuis hoort in het Zeeuwse festival-landschap. Dit jaar staat in het teken van het twintigjarig jubileum van het evenement onder het thema ‘Just Dance’. Zoals elk jaar is er een dresscode: ‘Glittering White’. Lees hier ons verslag van Beachboom 2016.

Afgezet door de Beachboom-bus lopen we het mooie strand van Scharendijke op. Direct valt het hoge witte podium op dat met behulp van een rails kan draaien. Ondanks dat het natuurlijk bij de openingsset nog niet ontzettend druk is, is het al genieten. De weerkaatsing van de brandende zon in de zee in combinatie met de witte kleding brengt sfeer. Flo Phielix & Jeff Smink weten prima mensen in beweging te krijgen maar het is natuurlijk wachten op de eerste headliner: Benny Rodrigues.

De Rotterdammer met Portugees bloed, Benny Rodrigues, staat bekend om zijn funky tech-house en zet een goede set neer. Dankzij de house-loops en herkenbare vocals zoals ‘You Got The Love’ vliegt het uur voorbij terwijl danseressen voor extra sfeer zorgen tijdens het optreden.

Santos Suarez is kind aan huis bij Beachboom. Hij had zijn eerste gig jaren geleden vlakbij de Beachboom locatie en maakt al sinds 2008 deel uit van de line-up. Je zou denken dat het lastig is om na een topper als Benny Rodrigues te staan maar Santos Suarez weet met zijn twaalf jaar ervaring een goede set neer te zetten. Onder andere ‘Renegade Mastah’ van Hi-Lo en de oldschool vocal track ‘Let There Be House’ worden door hem gedraaid. Na het optreden van Santos Suarez wordt uit het niets het podium overgenomen door twee zangers die ‘Dansen Aan Zee’ zingen. Althans zingen, het lijkt er sterk op dat er wordt geplaybackt. Een grote misser en het publiek is niet onder de indruk.

Ongetwijfeld zullen Lucas & Steve over een paar jaar geen introductie meer nodig hebben. Het jonge duo heeft in korte tijd al in veel landen en tussen super line-ups gestaan. ‘Summer On You’ en ‘Make It Right’ zijn de bekendste tracks en natuurlijk worden deze gedraaid op Beachboom. Al vanaf de eerste track gaat het publiek los.

Opnieuw een duo achter de decks en wat voor één! Erick E. en Roog worden al sinds de jaren negentig op wereldschaal gerespecteerd. Het duo, dat vaak onder de naam Housequake optreedt, brengt een passende nostalgie aan in de sfeer. De Michael Jackson tribute-act die volgt wordt door de dansers met veel enthousiasme en energie uitgevoerd en deze energie wordt overgebracht op het publiek.

Oorspronkelijk zou Shermanology zijn kunsten vertonen op Beachboom maar Lucien Foort is absoluut een waardige vervanger. Lucien Foort heeft een heel eigen underground tech-house sound die niet voor niets opgepikt wordt door onder andere Carl Cox en Roger Sanchez.

Als de avond valt komt de stage nog meer tot zijn recht. Precies het juiste moment voor Todd Terry. Het is bijzonder dat hij gestrikt is voor Beachboom. Todd draait al sinds de jaren tachtig en is medeverantwoordelijk voor het fundament van de huidige housescene in New York. Zijn roots zijn goed te herkennen in zijn set gezien hij relatief veel hip-hop tracks inmixt. Het is een genot te ervaren hoe hij classic na classic draait en de decks totaal geen geheimen voor hem hebben.

Sidney Samson heeft samen met MC Mitch Crown de eer om de viering van twintig jaar Beachboom af te sluiten. Sidney Samson heeft al een zeer uitgebreide discografie maar zijn bekendste track is ongetwijfeld ‘Riverside’. Tegenwoordig is een Sidney Samson set erg gevarieerd qua genres. ‘Policeman’ van zijn vrouw Eva Simons, ‘Work’, hip-hop tracks en trap; het komt allemaal terug in zijn set.

Beachboom eindigt met nostalgie ten top, Faithless – Insomnia is en blijft een heerlijke classic en een top track om met vuurwerk mee af te sluiten.

Beachboom heeft zeer waardig zijn twintigjarig jubileum gevierd en de fijne zonnige dag heeft hier aan kunnen bijdragen. Todd Terry live zien is een hele speciale ervaring. Iets meer variatie in de muziek zou fijn zijn gezien de opbouw relatief lang duurt maar de sfeer en locatie maken veel goed.