Adembenemend Wende

Kippenvel bij prachtig en spannend optreden

Tekst: Ben Willemsen Foto’s: Erik de Klerck ,

Zaterdagavond, 26 oktober 2013, straalt Gebouw-T underground uit. Het belooft een bijzondere avond te worden, want Wende Snijders treedt op.

Voorafgaand aan het optreden geeft ze voor een select gezelschap fans een interview in de foyer van Gebouw-T.

Hier vertelt ze ontspannen over haar samenwerking met producer Nackt en de bijzondere weg naar het album 'Last Resistance'. Er is inmiddels genoeg geschreven over de "wende" in de muziek vande zangeres. Dit laten we dan ook maar achterwege. Wat telt is vanavond.

Het podium ziet er sober uit. Het publiek waant zich in een Berlijnse kelder ten tijde van David Bowie's tijd in Berlijn. Net als Bowie betekent ook voor Wende haar in Berlijn geproduceerde album een artistiek keerpunt.  De podiumverlichting bestaat uit tientallen tl-buizen aan de achter- en bovenkant, geflankeerd door hier en daar wat gloeilampen op standaards. Het geheel ademt een donker en dreigende sfeer uit.

Geruisloos en zonder contact met het publiek knalt het openingsnummer erin. Het onheilspellende ‘Ask the Tree’ is wat dat betreft de ultieme opener. Wat zich de avond verder ontwikkeld, is een donker, artistiek en bij vlagen psychedelische vlucht vol emotie. De combinatie van elektronische muziek met rock en de uitbundige soms ingetogen, stem van Wende grijpt je.


Naarmate de avond vordert, ontstaat er steeds meer contact met het publiek. Zo leren we dat Wende haar inspiratie onder andere haalt uit haar (voormalige)stalker en Charles Taylor. Verwacht bij haar dan ook geen vrolijke nietszeggende popliedjes. Het zijn vaak duistere sounds die je tot luisteren uitnodigen en je in trance laten mee zweven, gespeeld door fantastische en veelzijdige muzikanten. De avond eindigt met het prachtig gedragen ‘Goodbye’. Ze krijgt de zaal muisstil. Kippenvel!
 

Aan het eind van het optreden schieten superlatieven tekort: Wende pakt je bij de strot, snijdt door je ziel en laat je niet meer los.