Square Four grote winnaar eerste Spectra voorronde

Bevelandse talentenjacht weer van start

tekst: Rene de Dreu Foto's: Rene Kauwenbergh ,

Iedere band en muzikant die voor een podiumplek gaat, zoekt naar een stijl en concept dat naadloos past bij een identiteit aansluit. Een podium impliceert ook publiek en als er een vonk overslaat is de eerste stap al geslaagd. Mooi om dat proces van zoeken mee te maken en te zien hoe snel jonge, beginnende muzikanten groeien. Met vier van dergelijke podia in Zeeland (Steenworp, Spectra, Podium-Z en RegioRuis) is er een circuit waardoor dat ‘groeien’ erg snel kan gaan. Afgelopen weekend waren we bij de eerste Spectra voorronde (voorheen 2ndInfluenZ).

Square Four
Drie van de vier jonge bandleden van Square Four debuteerden vorig seizoen met hun band Project, zochten en vonden een nieuwe formule en een extra gitarist en ineens er een nieuw en veelbelovend garagebandje bij in Zeeland. Zo’n bandje dat vanaf het eerste nummer een zaal inpakt en rammelend catchy nummers afwerkt zonder de vonk die al direct oversloeg te doven. In een paar maanden tijd zijn de nummers geschreven, besloot gitarist Pepijn ook maar te zingen en was de nieuwe sound geboren. Met de blik op metal en punkrock klonk dat eerste optreden als een gruizige en opgevoerde uitvoering van Fountains Of Wayne. De band scoorde bij publiek en jury en mag tijdens Hemelvaartsdag volgend jaar op de eerste Spectra finale bij Klomppop hun vorderingen laten horen.  
 
Meer verrassingen
Die eerste voorronde bracht meer verrassingen. Zo blijkt de steeds terugkerende singer-songwriter Nutz nog steeds de punkfilosofie uit te dragen en altijd wel iets nieuws in petto te hebben. Spoken word, a-capella gezongen cover songs van obscure punkbands en dan weer een mooie ballad die om aanstekers of verlichte mobieltjes vraagt. Zo neemt hij in het Zeeuwse singer-songwriters gilde altijd een unieke plek in.
 
Al finalist bij Spectra in het vorige seizoen en gepokt en gemazeld in het circuit weet trouwens ook Clear Clamour stappen te zetten. Met sterke eigen songs kunnen ze een lekkere set met veel verwijzingen naar de old-school hardrock neerzetten. Knappe breaks en hier en daar een saxofoonsolo doen wonderen.
 
Veel muzikaliteit ligt ten grondslag aan de sound van de Middelburgse band Silence. Moeilijke muziek die te linken is aan namen als Kate Bush en Arcade Fire. Progessive Rock met hoofdletters. Met een inval-drummer viel het de band niet mee zich als een hecht team te etaleren. Als het losse zand verandert in beton kan Silence weleens het nieuwe buitenbeetje van Zeeland worden. 
 
Special Act
Afsluiter Soul Sister Dance Revolution maakte als special act de verwachtingen die waren gewekt door het optreden tijdens Noorderslag, de verkiezing tot 3FM Serious Talent en het nieuwe album helemaal waar. Met sterke gitaar riffs, een strakke show en barstensvol energie brengen ze hun versie van de nieuwe Haagse rocksound. Kan weleens de festivalband van 2014 zijn.
 
Je moet als muzikant ergens beginnen. In de tien jaar Zeeuwse podia voor ‘starters’ weet inmiddels heel Nederland dat Zeeland op popgebied behoorlijk meetelt. Een reservoir en kweekvijver van talent . Volgende Spectra (vrijdag 15 november) als special act het Haagse Taymir met drummer Harrie Roelse uit Hoedenkenskeke. Harrie komt terug naar het podium waar het eigenlijk allemaal begon. Angelo de Rijke (zat later onder andere bij Anouk), Bram Vervaet (Lola Kite), Christoffer van Teijlingen (nu John Coffey), Laurens Troost en Hubrecht Eversdijk (Destine en nu Dirty Daddies) en Ramon Hubrechts (nu Navaronne) zijn nog maar een paar namen van Zeeuwen die hem voorgingen.
 
Die tweede Spectra voorronde heeft overigens als extra verrassing tussen de nieuwe bands ook nog een Zeeuws optreden van Join The Cavalry in petto.