Vreemdgaan is lekker!

metalavond in Terneuzens Jazzcafé Porgy en Bess.

Tekst: Gijs Kamphuis. Foto's: Kelly Thans & Gijs Kamphuis ,

Vreemdgaan is spannend, iets nieuws en voor sommigen echt heel leuk. Zo ook voor Jazzcafé Porgy en Bess in Terneuzen. Want onder de noemer ‘Porgy en Bess Gaat Vreemd’ staan er zaterdag 19 oktober geen jazz of bluesmuzikanten op het podium maar metalheads. De plaatselijke bands Endless Cycle en Tellurion en het uit Bladel afkomstige Malicious Dream zorgen voor een avond zware metalen en veel afwisseling.

Aan het Brabantse viertal Malicious Dream de eer om de avond te openen. Het wordt direct duidelijk dat het schaarse publiek deze band (nog) niet kent. Daardoor wordt eerst even de kat uit de boom gekeken terwijl de vier op het podium zich uit de naad werken. Naarmate de show volgt, wordt ook het publiek enthousiaster en groter in getale. En als het aantal toeschouwers tijdens een show meer wordt, dan weet je dat je als band iets goed doet. Hun melodieuze death metal is van een erg hoog niveau. De groep speelde niet voor niets al op het Progpower festival. Frontman en gitarist Anton Heesterbeek heeft een mooie diepe grunt, die goed afgewisseld wordt met de cleane zang van tweede gitarist Ben van Asselt. Malicious Dream is niet de makkelijkste act als het gaat om snel pakkende nummers. De ‘moeilijkheidsgraad’ is behoorlijk hoog. Dat maakt dat je wel de tijd moet nemen voor dit kwartet. Maar door de afwisseling en prima muzikale prestatie is het een mooie opening van de avond. Zeker met nummers als het prachtige, dik acht minuten tellende ‘Serendipity’ en het iets kortere maar net zo afwisselende ‘In Mourning’. De laatstgenoemde song legt tegelijkertijd de link met de gelijknamige Zweedse band waar deze mannen enige gelijkenis mee vertonen. 
Tellurion is een band in beweging. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een nieuw album, een nieuw image en een nieuwe show. Zo af en toe treedt de band uit de schaduw voor een optreden zoals vanavond. Het vijftal uit Oostburg is ijzersterk. Ondanks dat het met het geluid heel de avond behelpen is (het blijft tenslotte een jazzcafé) weet de band te overtuigen. Zanger Elton Boussen is duidelijk in zijn nopjes en spoort het publiek meermaals aan de nekspieren los te maken. Dat de band gegroeid is blijkt uit eigenlijk alles. Muzikaal staat het als een huis en ook vocaal is het dik in orde wat de band de luisteraars voorschotelt. De groove zit in de muziek, maar ook breakdowns en dissonanten à la Textures en Meshuggah zijn aanwezig in het nieuwe werk. De nieuwe cd komt in januari 2014 uit. Kom maar op!
Afsluiten doet vanavond Endless Cycle. Hun progressieve metal kent veel gezichten. Zanger Boris van der Weij zorgt met zijn grunt voor de zware tonen, terwijl gitarist / zanger Maarten D’Haese met cleane zang voor de nodige tegenwicht zorgt. Ook Endless Cycle is muzikaal geen makkelijke band. Veel lang uitgesponnen nummers met veel verschillende invloeden, waarbij de naam van Opeth toch vaak opduikt. Een Pink Floyd cover geeft aan, dat de band het hele muzikale spectrum afscant naar ideeën. Toch geeft de band vanavond niet hun beste optreden. Het rammelt af en toe een beetje. De groep moet hard werken. Het (thuis)publiek is enthousiast, dat wel. Maar het had allemaal nog wel iets beter gekund. Neemt niet weg dat deze heren een eigen plaats innemen binnen de Zeeuwse metal scene, want een gelijke in hun genre is er niet binnen de provinciegrenzen.