Mozes and the Firstborn vs. The Animen

Voorprogramma overtreft hoofdact in podium ‘t Beest

Tekst: Joyce de Nijs Foto’s: Agnes van den Herik ,

De sfeer zit er goed in op zaterdagavond 26 oktober in ’t Beest. Er staan maar liefst drie bands op het programma: Jimmy Dumbbell, The Animen en Mozes and the Firstborn. De zaal is dan ook al vroeg goed gevuld.

Een jonge band wordt volwassen
De Zeeuwse band Jimmy Dumbbell speelt als eerste. De band is een van de drie deelnemers van Pop-Aan-Zee 2013 en ging het afgelopen jaar als een speer. Door, onder andere in het voorprogramma van Racoon te staan, trad Jimmy Dumbbell door heel het land. De band speelt luchtig britpop en het eigen werk heeft een goeie dynamiek. Met elk optreden worden de bandleden steeds beter en zo dus ook vanavond. Ze staan zelfverzekerd op het podium en het optreden loopt als een trein. De toetsenist, die een tijdje uit de band weg was, speelt weer mee. Het vijftal straalt plezier uit en de nummers worden met verve gebracht. Het is leuk om een band zo te zien groeien. Momenteel wordt er aan het debuutalbum gewerkt dat begin volgend jaar uit gaat komen.
 
Een set die hoge ogen gooit
Het vaste voorprogramma van de korte clubtour die Mozes and the Fisrtborn maakt is The Animen uit Zwitserland. Deze band bracht onlangs zijn eerste album uit, getiteld ‘Hi’. Lekkere indie/rock en garage met een vlaag punk en soul. Mooie breaks en strakke fills geven de nummers met een eigen twist en een eigen geluid. De bandleden van The Animan betreden het podium met veel bombarie en geven vervolgens een spetterend optreden. De muzikanten zijn echte podiumbeesten. De toetsenist speelt zo nu en dan als gitarist en vice versa. Halverwege de set komt er ook nog een elektrische ukelele tevoorschijn. Het zorgt voor een erg vrolijke noot. De energie spat van het podium. The Animen gooit hoge ogen. Een genot om naar te luisteren en te kijken.
 
Een onzichtbare muur
Mozes and the Firstborn is de hoofdact van vanavond en speelt ook lekker. Vooral de nummers van hun laatste album, met o.a. de megahit  ‘I got Skills’, doen het goed. Met de megahit werd de band door 3FM-dj Giel Beelen benoemd tot  ‘Serious Talent’ en kreeg daarmee veel airplay en bekendheid. Toch komt het geheel niet helemaal tot zijn recht. De set is wat eentonig wat betreft variatie in stijl en tempo. Hoewel de muzikanten prima spelen, lijkt hun houding wat ingetogen, zelfs een beetje terughoudend. Dat maakt de performance een stuk minder.  Bij het wat vlottere nummer ‘Gimme Some’ tegen het einde van de set, komen ze wel wat los. Maar, daar blijft het dan bij. Ze zijn een beetje te braaf en maken weinig contact met het publiek. Het is alsof er een onzichtbare muur staat. En dat is jammer. Want ondanks dat hun muziek gewoon echt goed is, valt dit optreden qua sfeer een beetje tegen.

Voorprogramma steelt de show
The Animen blijkt de favoriet van de avond. Mozes and the Firstborn was helemaal niet slecht, maar het optreden deed de avond een beetje inzakken. Misschien dat de tour zijn tol geëist heeft… Met wat meer contact met het publiek was het ware talent beter tot zijn recht gekomen.