Een nieuwe generatie punkrock; Honningbarna en Harsh Realms

Passie voor muziek brengt hen naar de top

Tekst: Joyce de Nijs Foto's: Andre Joosse ,

Het is een rustige avond in podium ’t Beest. De programmering staat vol scheurende gitaren en harde punk, maar helaas komt er niet veel volk naar Goes. Leeft punk niet meer onder de Zeeuwen? Liefhebbers hebben wel wat gemist. De opkomende band Honningbarna is (nog) niet echt een hele grote naam, toch zijn ze zeker upcoming en gaan we in de toekomst meer van ze horen: Ze hebben de sound, de passie, het talent en zelfs de looks om het helemaal te maken. En dat gaat ze zeker lukken.

Harsh Realms uit Roosendaal opent de avond. Vier jonge muzikanten spelen punkrock die wat doet denken aan Greenday en The Offspring. Onlangs speelden ze tijdens ‘Breda Barst’ als plaatsvervanger van The Brave en zetten een geweldige show neer in De Spaanse Kraag. Ze spelen door heel Nederland, maar ook in België en Duitsland, met veel grote namen samen. Strakke nummers worden duidelijk met plezier gebracht en de bandleden zijn goed op elkaar ingespeeld.

Een goede opwarmer, voor de jonge punkband Honningbarna uit Kristiansand (Noorwegen). In 2010 bracht de band een EP uit. Een jaar later kwam het debuutalbum ‘La larmane Ga’, waarmee Honningbarna de titel ‘Beste Rock Album’ wonnen in de Spellenmannsprisen. Dat is zo ongeveer de Noorse Grammy Award. Onlangs verscheen een tweede album ‘Verden er Enkel’ waarmee de band dit jaar op tour is.
 
Vanavond doen de bandleden dus ’t Beest aan en maken er een waar feestje van. Het weinige publiek dat er staat krijgt vette punk, vol energie met goede dynamiek en strakke breaks om z’n oren. De zanger, Edvard Valberg, springt regelmatig van het podium om een dansje te wagen en de zaal bij het optreden te betrekken. Daarnaast speelt hij ook nog eens cello en dat is (al hangt de strijkstok na één nummer al op half zeven en is het instrument op zich niet goed hoorbaar) natuurlijk een bijzondere toevoeging. Honningbarna wordt vaak vergeleken met The Hives en Refused, maar de vijf enthousiaste bandleden hebben een sterk eigen geluid en geven daarmee een goede draai aan punkrock. Dat alle nummers in het Noors gezongen worden is speciaal en draagt bij aan hun eigen sound. De toegift is een cover van The Clash ‘Police on my Back’ en daarmee de enige Engelstalige song van hun set.

Het ideaal van Honningbarna, om de wereld te veroveren met hun muziek, is echt niet te hoog gegrepen. Deze punkband is zelfs hard op weg. Het feit dat er vanavond niet veel mensen nieuwsgierig genoeg waren om te komen luisteren, doet daar niets aan af. Het geeft de band zelfs een extra waardering, omdat het voor ook een gering gezelschap het beste van zichzelf laat zien. Honningbarna gaat het maken, puur door de passie en de liefde voor de muziek.