De Staat rockt!

Gebouw-T gaat los

Tekst: Benny Leeuwenhaag Foto’s: Agnes van den Herik ,

Op zaterdag 19 oktober staat De Staat in Gebouw-T. De vijf mannen uit Nijmegen,braken door in 2009 met het album ‘Wait For Evolution’, en in 2011 was er de succesvolle opvolger ‘Machinery’. Laatst had de band de 3FM-megahit te pakken met hun single ‘Devil's Blood’ van de nieuwe plaat ‘I_Con’. Torre Florim neemt als frontman zang en gitaar voor zijn rekening, Vedran Mircetic leadgitaar, Jop van Summeren bas en zang, Tim van Delft drums en Rocco Hueting onder andere toetsen, gitaar en zang. De Staat heeft een zeer goede live-reputatie, maar maken ze dat vanavond ook waar?

Verrassend voorprogramma
De avond wordt geopend door Indian Askin. De drie mannen geflankeerd door een vrouwelijke drummer zijn afkomstig uit Amsterdam. De muzikanten zijn beïnvloed door bands als Deftones en Nirvana. Chino Ayala, de zanger van de band, heeft een prettig stemgeluid met heerlijke rauwe uithalen. Het geluid is goed verzorgd met links en rechts een lekkere solo. Niks mis mee en zeker zeer verrassend te noemen.
 
Tijd voor De Staat!
Het is gezellig druk in de zaal, maar niet geheel uitverkocht. Er wordt afgetrapt met ‘All Is Dull’ dat ook de opener is van het nieuwe album ‘I_Con’. Alle bandleden zijn in goeden doen en de energie spat van het podium af. Gaandeweg de set blijkt hoe goed de mannen op elkaar ingespeeld zijn. De interactie met het publiek is meer dan prima, Torre Florim weet precies hoe hij het publiek om zijn vinger moet winden en is een echte leider op het podium. Hij pakt op een gegeven moment een telefoon uit het publiek en filmt alle bandleden, die hier allen vrolijk bij meespelen; "Zo, jij hebt een vet filmpje nu".
 
Er wordt vanavond een prettige mix gebracht van oude en nieuwe nummers, waarbij alle drie de albums aan bod komen. Bij de ruigere nummers ontstaat er iedere keer een kleine pit. Het publiek van Gebouw-T laat zich duidelijk zijn goede kant zien. Aanstekelijk zijn de kenmerkende puntige solo’s van Vedran Mircetic die in bijna iedere song terugkomen. ‘Witch Doctor’ is daar ook zo’n voorbeeld van, met een rappende Torre Florim die hier prima uit de verf komt.
 
Individuen zonder naam
Onder luid gejuich verlaat de band het podium om even later terug te keren voor een uitgebreide toegift. Er worden nog vier nummers gespeeld en het gas gaat nu echt vol open met alle leden op scherp. Tijdens ‘Wait For Evolution’ komt een echte pit op gang en na afloop roept de frontman: "Wij zijn De Staat en jullie zijn individuen waarvan ik de naam niet weet", waarmee hij menig grijns tevoorschijn tovert. Als grande finale wordt het up tempo ‘Ah I See’ gespeeld, het nummer met de welbekende claxon. Wanneer de plaat stilvalt, claxonneert Rocco Hueting solo verder waarna de gehele band compleet en onvermoeid los gaat. De zaal volgt het voorbeeld en niemand staat stil, zodat het een onwijze afsluiting van een al onvergetelijke avond wordt.
 
 
De Staat is een rasechte live band, ze maken hun reputatie meer dan waar. De nummers komen op het podium nog krachtiger en pakkender over dan op cd. Het publiek wordt helemaal meegevoerd in de overweldigende energie van De Staat. Kortom, een memorabele avond in Gebouw-T.