Middelburg loopt vol voor Daniel Norgren

Een aangename kennismaking met Zweedse Americana

Tekst: Janna Schoonakker Foto's: Andre Joosse ,

Oktober is bij uitstek dé maand voor heerlijke melancholische muziek. Dat heeft De Spot in Middelburg goed begrepen door vandaag, vrijdag 25 oktober 2013, the Virgin Army en Daniel Norgren op het programma te zetten

The Virgin Army bestaat uit de Drentse singer-songwriter Teije Venema (gitaar en zang) en Jonne van de Beek (zang). Dit duo brengt met veel bezieling fragiele nummers over religie en liefde ten gehore. Met zijn tweeën weten ze toch een vol en overtuigend geluid neer te zetten. Dit komt mede door hun warme, sterke zang. Teije is duidelijk een verhalenverteller en voelt zich op het podium prima op zijn gemak. Kortom, The Virgin Army is een mooi begin van deze avond.
 
De zaal staat inmiddels aardig vol voor Daniel Norgren. Niet vreemd aangezien hij landelijk ook al menig podium, waaronder Paradiso, wist uit te verkopen. Daniel wordt vanavond bijgestaan door “the best bass player in the world” Anders Grahn. Ze zien er allebei aardig Amerikaans uit met hun houthakkershemd, bakkebaarden en baseballpet, maar ze komen toch echt uit de bossen van Zweden. Ook hun muziek blijkt veel Amerikaanse invloeden te hebben, duidelijk geïnspireerd op de country, folk en blues. Daniel beheerst deze stijlen uitstekend en weet er daarnaast een duidelijke eigen draai aan te geven door moeiteloos te variëren tussen de genres. 
 
Dit maakt het tot een uniek optreden dat moeilijk te vergelijken valt met andere bands. Hier volgt toch een poging: Zijn rauwe doorleefde stemgeluid komt wat in de buurt van Calab Followill van Kings of Leon. Ook wordt hij nog wel eens vergeleken met Seasick Steve, want naast zang en elektrisch gitaar bespeelt hij tegelijkertijd de bass drum, hi-hat, én snaredrum met zijn voeten! Anders Grahn valt af en toe bij met zang. De twee stemmen vullen elkaar goed aan. Samen gaan ze met gesloten ogen op in hun muziek, zonder het contact met hun publiek te verliezen.
 
Het publiek geniet zichtbaar van het optreden. Er wordt veel geëxperimenteerd in de nummers, maar het blijft goed te volgen omdat het aanstekelijke ritme het hele nummer voortduurt. Naar mate de avond vordert, stijgt het tempo in hun muziek, gaat het meer grooven en swingt het meer. Al bestaat de 'toegift' weer uit wat meer traditionelere folk. Het is in ieder geval een zeer overtuigend optreden. Het bevestigt maar weer eens dat Scandinavië veel te bieden heeft op muziekgebied, óók Americana.