Coely overladen met ‘Soulful Yeahs’ in Porgy

Smelly Kitchen als funky voorprogramma

Tekst: Karlijn de Splenter Foto: Archief Andre Joosse ,

Porgy en Bess ontving donderdagavond een opkomende grootheid uit de hiphopscene: Coely. De Antwerpse rapster zette een show neer om u tegen te zeggen in de sfeervolle zaal van de Terneuzense jazztempel. Haar rauwe zangstem afgewisseld met haar pakkende raps, zorgde voor een complete, maar korte, hiphopshow. Met in het voorprogramma de Zeeuwse funky soulband Smelly Kitchen.

Smelly Kitchen
Een heel andere act dan hoofdprogramma Coely is de Zeeuwse band Smelly Kitchen, die het publiek in Porgy en Bess mag opwarmen. De vijfkoppige band pakt uit met funk en soul. Zanger Boaz Brom voelt zich terug thuis in Terneuzen en laat dat zien door swingende moves te vertonen, perfect getimed op de muziek. Ook de toetsenist voelt zich helemaal op zijn plek. Bij het tweede nummer staat hij al op zijn kruk achter het orgel. Ze spelen een spannende set. De nummers zijn goed bereid in de Smelly Kitchen en daar lijkt het publiek het mee eens te zijn.
 
Veel jongeren zijn op de avond afgekomen en dat merk je aan het geroezemoes in de zaal. Niet erg bij de dansbare nummers, maar het rustige nummer wat Smelly Kitchen aan het eind van het repertoire speelt, komt niet helemaal tot zijn recht met pratende mensen op de achtergrond. Toch is de zaal al flink opgewarmd na deze pittige show. Coely komt ook nog een kijkje nemen bij het optreden van de Zeeuwse band voordat ze zelf het podium op mag en lijkt zich prima te amuseren.  
 
Coely
De Antwerpse rapster oogt rustig als ze op het podium betreed. Maar dat blijkt al gauw een vergissing, eenmaal bezig verandert ze in een hiphopbeest. Ze zingt en rapt de hele zaal plat. Het nummer ‘Soulful yeah’ zet ze a capella in. Het publiek beantwoord de vraag ‘Can I have a soulful yeah?’ uitbundig met een gezamenlijke en harde YEAH! Coely bereikt met haar stem heel wat hoge noten en bezorgt het publiek kippenvel. Als de DJ de beat erachter zet komt de zaal helemaal los. Fans staan dicht tegen het podium aangeplakt om met hun armen mee te deinen op de hiphopsounds.
 
Bij een aantal nummers wordt Coely begeleid door rapper Dutch (Dvtch Norri$). Met zijn afrokam nog in zijn haar bestormd hij regelmatig het podium vanuit de zaal en springt hij in de rondte om een nummer mee te rappen. Hij versterkt de show van Coely met zijn fijne Jay-Z-achtige sound. Een goede keuze, deze samenwerking.
 
In de korte show komen alle bekende nummers van Coely voorbij; 'All I do' en 'Nothing on me'. Haar debuut 'Ain’t Chasing Pavements' wordt gemixed met 'Could You Be Loved' van Bob Marley. De herkenning van het nummer zorgt voor een hoog meezinggehalte. Coely sluit haar set af met een stukje beatbox (Snoop Dogg’s 'Drop It Like It’s Hot'). Hiermee bewijst Coely alleen nog maar meer dat ze alle elementen van hiphop in haar mars heeft.