Di-rect geeft spetterend optreden in Gebouw-T

Onbezonnen Taymir verzorgt energiek voorprogramma

Tekst:Daniel Vervelde, Foto's: Kelly Thans ,

Het is vrijdagavond. De kassa’s van Gebouw-T zijn zojuist geopend en half Bergen op Zoom lijkt dit door te hebben. Er vormt zich een lange rij voor het raam waar de kaartjes gekocht kunnen worden. Zo lang dat een deel van de wachtende mensen zich verplicht kletsnat moet laten regenen. Maar het maakt ze allemaal niet zo veel uit; vanavond staan Taymir en Di-rect namelijk op het programma.

Jong en onbezonnen

Taymir, een Haagse band die bestaat uit vier jonge, onbezonnen kerels, krijgt de taak het Bergse publiek op te warmen. Vaak een zware, ondankbare klus, maar voor Taymir geldt dit zeker niet. Met veel energie starten zij hun optreden met hun bekendste song ‘AAAAAH!’, een up-tempo knaller die de hele avond in je hoofd blijft hangen.
 
De aanwezige mensen zijn meteen wakker en de band weet de aandacht op zich gevestigd te houden. Deze aandacht raken de vier jongens niet meer kwijt. Dit komt met name door de passie waarmee zanger Bas Prins het hele podium bestrijkt en de energie waarmee de overige bandleden – Mikkie B Wessels, Harrie Roelse en Quinten Meiresonne – hun instrument bespelen.
 

De combinatie van hun passie, energie en onbezonnenheid zorgt ervoor dat de Hagenezen hun taak om het publiek op te warmen meer dan goed hebben volbracht. Er wordt gedanst, gelachen, geluisterd en het belangrijkste: de zaal is ontzettend goed gevuld. Dit laatste is iets dat niet veel support-acts voor elkaar krijgen, maar Taymir slaagt hier met vlag en wimpel in.

 

 

Podiumbeesten

Het muzikale niveau ligt ontzettend hoog vanavond. Na het prima optreden van Taymir is het de beurt aan Di-rect, één van de beste bands van Nederland. De Haagse formatie bestaat al bijna vijftien jaar en heeft in deze periode zes studioalbums geproduceerd. Daarnaast brengt het vijftal, met meer dan duizend shows op hun naam, de nodige podiumervaring met zich mee. Dit alles bij elkaar opgeteld zorgt voor hoge verwachtingen bij het aanwezige publiek.
 
Deze verwachtingen worden meer dan waargemaakt. Het collectief uit Den Haag staat vanaf het begin te knallen op het podium. De bandleden trakteren de toeschouwers op een groot aantal nieuwe nummers. Binnenkort komen zij namelijk met een nieuw album, en vanavond is een uitgelezen mogelijkheid om te experimenteren.
 
De nieuwe nummers worden dankbaar in ontvangst genomen en iedereen vermaakt zich prima. Ook de bandleden lijken het naar hun zin te hebben in Bergen op Zoom. Zanger Marcel Veenendaal gaat helemaal op in de klanken die zijn bandgenoten produceren en ook publiekslieveling Spike is helemaal in zijn element. Daarnaast is er veel interactie en bezorgt Veenendaal een klein meisje de avond van haar leven door haar uit te nodigen op het podium.
 
 
Het optreden komt tot een absoluut hoogtepunt tijdens de toegift. Het laatste nummer dat de band speelt, ‘This is who we are’, laat de hele tent volledig uit zijn dak gaan. Er wordt gezongen, gedanst, gesprongen en geklapt. Zowel de groep als het publiek halen alles uit de kast om de avond op een spetterende manier af te sluiten. Toch is de teleurstelling bij de aanwezigen groot na afloop. Niet omdat zij het niet naar hun zin hadden, maar omdat het optreden erop zit.