Betoverend Rue Royale op Avonduren in Middelburg

Eerste dromen beginnen met Freeman's Pickup en worden afgemaakt door Rue Royale.

Tekst: Cathelijne de Groen Foto's: Julia Mullié ,

Intieme sferen in het Middelburgse Ko D'oooooooor zorgden voor een memorabele avond met Rue Royale. Freeman's Pickup mocht beginnen het publiek op de koude vloer op te warmen. Een mooie setting met nog mooiere muziek.

Eerste dromen beginnen met Freeman's Pickup en worden afgemaakt door Rue Royale.

Weer een prachtige Avonduren georganiseerd door Tonnie Dieleman. Opnieuw haalt hij Rue Royale naar Zeeland. Om te beginnen vinden we tussen het publiek in Espressobar Ko D'oooooooor in Middelburg de leden van de folkband Freeman's Pickup. Afkomstig uit Zwolle maken zij geheel akoestische liedjes. Gitaren, een banjo en af en toe een beetje bass-drum en trommel zorgen voor de eerste dromen onder het publiek. Een krachtige stem ondersteund het ensemble aan instrumenten. De sfeer is zo intiem dat je je er bijna ongemakkelijk van gaat voelen. Bijna.

Na een korte pauze om even de benen te strekken is het tijd voor Rue Royale. Al twee keer eerder speelden zij op Walchers grondgebied, namelijk in De Spot in Middelburg en op het strand van Domburg. Rue Royale bestaat uit het Anglo-Amerikaanse echtpaar Brookln en Ruth Dekker. Samen maken zij lieve en ingetogen fluisterpop liedjes om lekker bij weg te dromen.

Het publiek is muisstil en zit op een aantal stoelen, banken maar vooral op de grond. Brookln en Ruth gebruiken minimale middelen voor hun songs met als basis de akoestische gitaar, toetsen en bass-drum. Hoewel het duo wel een setlist bij heeft, is dit slechts een opsomming van de nummers van hun beide albums. Gaandeweg kiezen ze de liedjes die ze willen spelen en beginnen met songs van het nieuwe album Guide To An Escape dat uitkwam in februari dit jaar. Ook oude bekenden komen langs, zoals UFO en These Long Roads. Niemand zingt mee, iedereen zit gehypnotiseerd te kijken en luisteren. Rue Royale zegt dat we ook in slaap mogen vallen, wat ook wel eens is gebeurd bij één van hun optredens maar waar deze avond geen sprake van is.  

Heel open vertelt voornamelijk Brookln over hoe de liedjes zijn ontstaan. Het afscheid van zijn thuis Chicago, een echtelijke ruzie, het touren, alles is een inspiratie voor hun muziek. Door de zachte aard van de liedjes lijken deze soms wat op elkaar, maar vervelen geen moment. De samenzang is puur en er is werkelijk geen foutje te ontdekken. Wellicht komt dit doordat ze al veel podiumervaring hebben, zo vertelt Brookln. Ruth was boos op hem omdat hij een fulltime tour érg letterlijk neemt en er bijna geen vrije uurtjes overblijven.

Het optreden, dat binnen enkele dagen was uitverkocht, eindigt met Blame. Het publiek is euforisch enthousiast en blijft nog even zitten in de hoop dat er stiekem nog een nummertje komt. Helaas zit het erop en gelijk vormt zich een rij van bijna het gehele publiek voor de merchandise en er worden heel wat plaatjes verkocht. Het intieme optreden van vanavond is gelijk de laatste van de tour. Brookln en Ruth kunnen weer een paar weekjes uitrusten in hun huisje in Nottingham (UK), om half april alweer op pad te gaan voor nieuwe optredens.