Women In Rock voorrondes

Vijf bands strijden voor een plaats op het Women In Rock festival

Tekst en foto's: Andre Joosse ,

Op 21 november dit jaar wordt weer het jaarlijkse Women In Rock festival gehouden in Tholen. De vijfde editie dit jaar heeft een line-up met onder andere the Gathering en X-tinxion. De opener van het festival is nog onbekend, door middel van een voorronde wordt er uit vijf bands de beste gekozen.

Vijf bands strijden voor een plaats op het Women In Rock festival

Op 21 november dit jaar wordt weer het jaarlijkse Women In Rock festival gehouden in Tholen. De vijfde editie dit jaar heeft een line-up met onder andere the Gathering en X-tinxion. De opener van het festival is nog onbekend, door middel van een voorronde wordt er uit vijf bands de beste gekozen.
 
Vanwege de voorrondes zijn we vandaag in café An De Sloove in Sint Annaland, achterin is een professorisch maar functioneel podium gebouwd. Op het programma vijf bands uit alle hoeken van het land en zelfs vanuit het Vlaamse is er een band uitgenodigd. Na een loting is het aan een Overijsselse band om de spits af te bijten.
 
Sweet Candy Kills bestaat al vijf jaar maar is nog maar pas actief in de huidige bezetting. Nadat er een jaar geleden afscheid werd genomen van de zangeres hebben de mannen tijdelijk zelf de zang verzorgd totdat dit jaar zangeres Yvonne werd gerekruteerd. Ondanks haar ervaring komt het optreden niet goed uit de verf. De zang laat te wensen over en het geheel komt heel geforceerd en chaotisch over. Als vervolgens ook nog eens wat technische dingen misgaan, lijkt de zangeres de hoop op te geven.
 
Zangeres Peggy van de tweede band Bliksem blijkt totaal het tegenovergestelde en profileert zich al een echt podiumbeest. De band is afkomstig uit het Antwerpse Mol en is ooit begonnen als stonerband, maar speelt nu harde trash metal met een vleugje gothic. Het optreden barst van de energie en het rauwe stemgeluid van de zangeres maakt grootse indruk in het café. De lat voor deze avond is gelegd.
 
Als derde band mag Mindshade aantreden. Met frontvrouw Nienke kan je niet om de band heen, lang blond haar, piercings, laarzen met plateauzolen en strak gesnoerd in een korset. Gelukkig maakt haar stem net zo veel indruk, een mooie gothic stem met een groot bereik. Helaas is de muziek wat minder strak dan het corset en verliest de band hier wat puntjes. Mindshade speelt standaard gothic metal zonder al te veel toevoegingen en weinig vernieuwende melodieën. Een band om in de gaten te houden maar op dit moment nog niet klaar voor een doorbraak.
 
Als enige coverband betreedt InBtween het podium. Vanwege de gelegenheid dit keer als Anouk tribute band. De band heeft twee zangeressen die om de beurt een liedje doen, jammer, want samenzang kan het geheel zeker wat beter te beluisteren maken. Dit is ook zeker nodig want het optreden is niet goed. De band zou een goede zijn voor een Tros familiefeest want van rock is er weinig of niets te horen. Ook de zang van beide dames is middelmatig en pitloos.
 
De redding komt deze avond van afsluitende band Loosely Inspired, een band van vier jonge mensen uit Breda. De band speelt melodieuze garagerock beïnvloed door punk maar heeft ook zeker potentie om het te maken als pop band. Loosely Inspired bestaat uit twee jongens en twee meiden, het lijkt bijna een met opzet bij elkaar gezocht concept. De band presenteert een goede combinatie van punk riffs met catchy melodieen, strakke drums en interessante teksten over vriendjes en luie zondagen. Loosely Inspired is een band om verliefd op te worden en hopelijk gaan we hier nog veel meer van horen!
 
Net na middernacht komt de jury met de uitslag. Op de tweede en reserve plaats eindigt Loosely Inspired. De onbetwiste winnaar is de metal band uit het Antwerpse, Bliksem!