Noisy meets Joeri Jamison & Patch Park

3e interview met zeeuwse dj's

Tekst: Noisy Lois ,

In het kader van het in kaart brengen van Zeeuwse DJs en producers, zal mademoiselle Noisy elke maand 2 Zeeuwse DJs en/of producers interviewen. Dit keer dj's Joeri Jamison & Patch Park.

3e interview met zeeuwse dj's

Wie zijn Joeri Jamison en Patch Park?
Voor wie deze talent- en succesvolle jongens nog niet kennen wordt het de hoogste tijd, want deze twee dj/producers zijn de laatste tijd wel erg goed bezig. Hier volgt een kleine introductie:

Joeri Jamison, 25 jaar, geboren in Vlissingen, maar woont momenteel in Middelburg. Overdag is hij leerkracht en in de avonduren en weekends is hij dj en producer. Ik ken niemand die zo goed zijn baan kan combineren met het muziekgebeuren en vraag me telkens weer af hoe hij het klaar speelt. Vol bewondering hoor ik dat hij in het weekend eventjes heeft moeten vliegen naar het buitenland om te deejayen en staat dan vervolgens maandagochtend gewoon weer fris en fruitig voor de klas. Joeri heeft verschillende releases op zijn naam staan o.a. bij Sander Kleinenberg’s label Little Mountain.

Perry aka Patch Park, geboren en getogen in Oost-Souburg. Perry is al wat langer bezig dan Joeri, ruim 10 jaar. Hij heeft verschillende releases en remixes op zijn naam staan, heeft mixes o.a. voor Dance Department gemaakt en is in 2007 samenwerkingsverband aan gegaan met Joeri, waar ze onder de naam Cyro, de succesvolle track “Score A Million”  hebben geproduceerd die in Beatport’s top 10 is terecht gekomen en door dj’s zoals Carl Cox, Roger Sanchez, Sander Kleinenberg is gedraaid. Perry is full-time dj en producer en zit bij de wereld befaamde Extrema dj agency.

Wanneer wist je dat je dj wilde worden?
Joeri: Ik ben begonnen toen ik 16 jaar was. Ik kon van een collega platenspelers lenen en ben toen aan de slag gegaan om het mixen met vinyl onder de knie te krijgen. Vervolgens deed ik mee aan een dj contest op het bevrijdingsfestival in Vlissingen. Niet lang daarna ben ik bij Groove To Chill, een dance event organisatie, beland, waar ik als resident dj mocht draaien. Vervolgens ben ik via diezelfde collega in contact gebracht met Perry, we moesten namelijk samen op een bruiloft draaien. Tussen Perry en ik, klikte het meteen.

Perry: Ik ben een jaar of 10 geleden begonnen. Ik ging vaak stappen in Belgie en raakte geïnspireerd door de dj’s die ik daar te werk zag. Met volle bewondering keek ik hoe ze aan het mixen waren en hoe ze met de knoppen van de mixer speelden en dacht, dit wil ik ook!
Ik heb toen platenspelers en een mixer gekocht en ben begonnen vinyl te verzamelen. Ik haalde mijn platen destijds vaak in Gent, Belgie.

Wat voor muziekstijl draaiden jullie vroeger en wat draaien jullie nu?

Perry: We zijn beiden met techno begonnen. Vroeger draaide ik techno met een veel hogere bpm, bv. 134, maar de laatste jaren is de bpm van techno enorm omlaag gegaan, mede door de komst van minimal techno en tech-house. Nu draai ik techno en tech-house met een bpm gevarieerd van 122 tot 128.

Wat is jullie meest favoriete plaat allertijden?
Perry: Sven Vath – My name is Barbarella
          Christian Smith/John Selway - Move

Joeri:  Funk d’Void – Diabla
           Dave Clarke – Wisdom to the Wise

Wat is jullie leukste dj optreden of hoogtepunt tot nu toe?
Perry: Toen ik moest draaien in Amnesia op Ibiza. Ik heb daar al 7 keer gedraaid, maar dat blijft voor mij toch wel een hoogtepunt in mijn carriere. Amnesia is een fantastische club met een ongekende sfeer en super geluid.

Joeri: Toen ik samen met Perry in Roemenie moest draaien. Dat was ook de eerste keer dat we samen in het buitenland draaiden. Niet het grootse optreden, maar qua bijzonderheid toch wel het leukste en meest bizarre optreden wat ik tot nu toe heb meegemaakt. Het publiek ging daar helemaal los. Die Roemenen, die houden wel van een feestje. Het meubilair ging letterlijk de lucht in! Het begon met een paar krukken, toen volgden de planten en zelfs hele fauteuils werden de lucht in gegooid.

Jullie eerste release is uitgebracht op het label van Sander Kleinenberg. Hoe zijn jullie daar terecht gekomen?
Joeri: Perry en ik zijn op een zaterdagmiddag gewoon eens samen in de studio gaan zitten en hebben een track gemaakt. We hadden de vibe gelijk te pakken. Die track hebben we opgestuurd naar Sander Kleinenberg. Die was daar zo gecharmeerd van, dat hij het heeft uitgebracht op zijn label ‘Little Mountain’. Zo is het contact gekomen. Dit was onze eerste project samen dat we Cyro noemden. De naam van de track heet ‘Score A Million’.

Perry: Mensen vragen wel eens hoe komen jullie aan die titel?  We moesten een naam bedenken voor het nummer en op dat moment kwam er een spammailtje binnen met ‘score a million’ en dat vonden we zo grappig klinken, dat we het nummer zo hebben genoemd.
De track sloeg in als een bom en belandde in de top tien van Beatport, een van de grootste digitale download sites. Daarna is het balletje heel snel aan het rollen gegaan.

Wat vind je leuker, een remix of een eigen track maken?
Joeri en Perry: Een eigen track, want dan kan je al je eigen ingrediënten kiezen. Dat vinden wij veel spannender. Natuurlijk vinden we het ook leuk om remixes te maken, maar onze voorkeur gaat toch uit naar eigen nummers te produceren. Je wordt op den duur wel selectief met remixes maken, want er gaat veel tijd inzitten. Vaak kost het net zoveel tijd om een remix te maken als een eigen nummer.
En je wordt meestal toch beoordeeld op je eigen nummers, in plaats van een remix die je hebt gemaakt.

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?
Joeri en Perry :We hebben onlangs een aantal nieuwe tracks samen gemaakt die we gaan releasen. Deze tracks zijn techno georiënteerd. We hebben net een contract getekend bij een groot Engels label, die een aantal van deze tracks zal gaan releasen. In Augustus 2009, zal de eerste release op dit label uitkomen.

Als jullie produceren, in hoeverre worden jullie beïnvloed door een bepaalde trend in de muziek?
Perry: Wij maken niet muziek naar een bepaalde trend, we beginnen met een paar beats en meestal komt de rest vanzelf. Net als bij bands die gaan jammen. Soms kan het zijn dat je ergens vastloopt, dan ben je bijvoorbeeld op zoek naar een passend geluid, als er dan binnen een uur geen resultaat wordt geboekt, dan ga ik over op een ander nummer. Soms komt het ook wel eens voor dat als ik niet tevreden ben over het nummer, dan delete ik de hele boel en haal alleen de leuke geluiden eruit. Maar meestal bij het zoeken van geluiden ontstaan er de meest verrassende dingen, bijvoorbeeld, je zoekt een hi-hat, maar dan vind je ineens een hele leuke clap.

Wat zijn jullie ambities voor de toekomst?
Joeri en Perry: We zijn momenteel bezig om een live act samen op te starten.  Met behulp van het software programma Ableton Live willen we onze dj technieken op een hoger niveau brengen, door middel van nieuwe facetten aan te brengen. Ableton Live, heeft een scala aan  mogelijkheden om nieuwe en bestaande nummers, door middel van loopfuncties, vst’s en effecten, live in een compleet nieuw jasje te gieten. Het is dan niet meer een kwestie van gewoon platen in mixen, maar meer van stukjes van tracks te gebruiken en die ter plekke veranderen om nieuwe nummers te creeren. Dat vinden wij een uitdaging. Natuurlijk moet het wel dansbaar blijven.  

Als laatste, wat vind je van de dance cultuur in Zeeland?
Perry en Joeri: Moeizaam. Er zijn slechts een aantal initiatieven en niet alle stromingen komen hier aan bod. Ik moet wel zeggen dat Groove To Chill wel al jaren zich hier flink inzet voor de techno scene, voor de rest zijn er hier en daar wel wat andere initiatieven, maar heb nog steeds het idee dat het beetje blijft hangen allemaal. Maar zo nu en dan verschijnen er weer nieuwe organisaties die het eens over een andere boeg gooien. Al met al gebeuren er best leuk dingen, maar er zouden wel wat meer evenementen plaats mogen vinden.