3voor12 Utrecht

Gifter presenteert nieuwe EP Coming Closer

Vier liedjes met een complexer geluid over loslaten, escapisme en sabbaticals

Vandaag verschijnt de nieuwe EP van de Utrechtse/Brabantse indierockband Gifter. Coming Closer is opgenomen met Martijn Groeneveld (Mailmen Studio). We spraken met frontman Danny van der Wielen.

Jullie laatste single ‘Speechless’ kwam bijna een jaar geleden uit. Waar zijn jullie sindsdien mee bezig geweest?
Na ‘Speechless’ hebben we ons kort teruggetrokken om aan nieuwe songs te werken en zijn vrij snel de Mailmen studio ingedoken met die tracks. In het najaar zijn we aan de slag gegaan met ons live-geluid en de live formule.

De vier nieuwe liedjes zijn complexer dan het voorgaande werk.
Bij de vorige opnamen wilden we ontzettend graag een goede en pakkende popsong schrijven. En misschien zaten de kaders daarvan wel een beetje in de weg bij het schrijven van nieuw materiaal.

Onder andere met die reden hebben we de vorige strategie enigszins losgelaten. Daarnaast werkten we aan een EP wat meer ruimte geeft voor een bepaald thema en een verhaal. Zo is het nieuwe werk wat complexer en alternatiever.

Tijdens de vorige samenwerking met Martijn ging het nog vooral om structuren en de rode draad. Maar daar waren we nu eigenlijk al heel tevreden mee waardoor de focus lag op details. En er was gewoonweg meer tijd.

De teksten lijken meer beschouwend?
De teksten zijn volgens mij een geheel geworden en ik vond de thema's interessant om over te schrijven. Ze zijn niet autobiografisch, maar ik fantaseer wel vaak over de onderwerpen die ik beschrijf in de songs en daardoor gaat het tekstschrijven bijna vanzelf.

Wat voegt nieuwe gitarist Didier Smits toe aan het geluid?
We hebben Didier gevraagd omdat we erg enthousiast zijn over zijn visie op Gifter. Als gitarist ben je toch wel de kleurmaker van de band, en de kleur die hij produceert past gewoon heel goed bij wat we willen.

De release-show is zaterdag 19 mei in De Groene Engel in Oss. Wat zijn de plannen daarna?
We hebben eerst een bescheiden release-tour: de releaseshow zelf op 19 mei, een optreden bij VOOR//AAN in Utrecht op 3 juni en 7 juni bij Popcultuur Wageningen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht