Nachtwaker mengt dromerige en bombastische geluiden op debuut-EP
Teksten vinden hun basis in verhalen uit de Europese middeleeuwse folklore
Met een optreden in FLUOR én een eigen speciaalbier, gebrouwen door Brouwerij Eembier, vierde Nachtwaker donderdag 8 februari de release van hun eerste EP 1374. Die verscheen pas vannacht online, maar bezoekers die het Nachtwaker bier kochten, konden er voor of na de releaseshow al naar luisteren.
Nachtwaker komt uit Utrecht en Amersfoort en bestaat uit (ex-)leden van TWINS, Verwoed, Wesenwille, Rogue Minor, Karmic Seeds en Voidcrawler. De band combineert new wave, shoegaze, doom en progressieve en psychedelische rock tot dromerige en bombastische nummers. De teksten zijn gebaseerd op verhalen uit de Europese middeleeuwse folklore.
Het idee voor Nachtwaker ontstond zes jaar geleden en kreeg daarna steeds meer vorm. De dood van een goede vriend en medemuzikant uit een voormalige band zorgde er twee jaar geleden voor dat ze het serieuzer zijn gaan aanpakken. “Het werd een stukje rouwverwerking en dit emotionele proces heeft ervoor gezorgd dat de muziek van Nachtwaker nog meer kracht kreeg.” Debuutsingle ‘Löge’ is een eerbetoon aan die vriend.
Voor de teksten haalt Nachtwaker inspiratie uit oude verhalen en middeleeuwse folklore. De bandnaam sluit daarbij aan. “De Nachtwaker was degene die de lantaarns in de stad ’s nachts doofde en ’s ochtends weer aanstak, onderwijl een oogje op de stad houdend in het donker. Dit is precies wat Nachtwaker doet: we maken duistere muziek, maar proberen ook licht in de duisternis te brengen, troost te bieden en een emotioneel baken te zijn in donkere tijden.”
De vijf nummers op 1374 gaan over thema’s die ook vandaag relevant zijn: liefde, dood, bedrog, angst en pijn. Nachtwaker haalt de middeleeuwse verhalen naar het nu en maakt ze weer modern. 'Tilkesjacht' is bijvoorbeeld geïnspireerd op een oude Limburgse folklore. “Men geloofde vroeger dat wanneer het stormde, er een wilde horde dode ruiters uit de lucht kwam neergedaald om alle zondige mensen op te halen. Je kon hun komst herkennen aan het geluid van ritselende kettingen door de bomen en kletterende hoeven.” ‘Donar's Oak’ verkent oude Friese folklore en moderne zoektochten naar betekenis tijdens de seculiere verschuiving in de samenleving. “Met emotionele zang en krachtige composities hopen we te navigeren tussen oude geloofsovertuigingen en hedendaagse vragen.”
De EP-titel, 1374, sluit aan bij deze mythische verhalen. 1374 is het jaar dat de Sint Jansziekte uitbrak, een fenomeen dat ook bekendstaat als de dansgekte of dansdolheid. “Mensen die het kregen begonnen spontaan te dansen, tot de dood erop volgde. Dit paradoxale verband tussen dansen en de dood past perfect bij Nachtwaker: de nummers hebben een duistere ondertoon, maar er is licht in de duisternis en er mag ook gedanst worden.”