3voor12 Utrecht

Midden-Nederland krijgt muziekhub

Talenten krijgen ruimte voor ontwikkeling en presentatie via een centraal samenwerkingsorgaan per regio

Utrechtse en Flevolandse muziekpartijen slaan de handen ineen en gaan de komende jaren structureel aan de slag met talentontwikkeling. Dankzij ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten krijgt de regio Midden-Nederland een eigen muziekhub.

TivoliVredenburg, EKKO, De Helling, No Man's Land, KOSMIK, FLUOR en De Peppel werken vanuit de provincie Utrecht samen met Carte Blanche en Corneel uit Flevoland. Doel van de muziekhub-regeling van het Fonds Podiumkunsten is om talenten verspreid door het land ruimte te bieden voor ontwikkeling en presentatie via een centraal samenwerkingsorgaan per regio. Eind december is bekendgemaakt dat de aanvraag van de eerder genoemde partijen is toegekend. Met de toekenning worden muzikale talenten uit de regio versterkt in hun ontwikkeling en kunnen zij uiteindelijk verder komen in hun carrière. In totaal zijn er zes muziekhubs, die alle Nederlandse provincies bedienen. Iedere hub heeft minstens één partner met een presentatiefunctie, zoals een podium of festival, en heeft een eigen subsidiebudget. In totaal is er voor de gezamenlijjke hubs 1 een budget van 1 miljoen euro per jaar beschikbaar.

MHMN (Music Hub Midden-Nederland) wordt dé plek waar je als authentiek talent ondersteuning kan krijgen in artistieke en zakelijke ontwikkeling. “Door samen te werken hopen we vanuit gebundelde krachten een zo optimaal en vruchtbaar mogelijk klimaat te creëren voor talent”, vertelt Coen Wittenveen, de directeur bij KOSMIK. Het ontwikkelingstraject is bedoeld voor makers die het in zich hebben de nieuwe generatie vaandeldragers in pop, hiphop en dance te worden voor Midden-Nederland. “Er is straks plek voor zeven makers, die ieder hun eigen ontwikkelingstraject kunnen volgen. Dat klinkt misschien relatief klein van opzet, maar elke organisatie op zichzelf heeft ook al eigen trajecten lopen. Daarom willen wij met deze trajecten echt grotere impact creëren. Met de budgetten die nu beschikbaar komen kán dat ook”, zegt Coen. De eerste werving voor de trajecten gaat van start in het eerste kwartaal van 2024.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12