3voor12 Utrecht

#BFU17: Uitgelaten dansen op de protestmuziek van Bombino

Dat het beladen muziek is, maakt het publiek niets uit

De mannen van Bombino komen in traditionele Toearegkledij het podium op. De protestmuziek van de viermansband, die voor hun tweede plaat samenwerkte met Black Keys-gitarist Dan Auerbach, slaat goed aan bij het enthousiaste publiek.

Het is een apart contrast om te zien, het uitgelaten gedans op de protestmuziek van Bombino. De muziek klinkt vrolijk, maar vind zijn oorsprong in de onderdrukking en het verzet die de frontman Omara Moctar heeft ondervonden in zijn thuisland Niger. In ballingschap in Algerije leerde de zanger, gitarist en brein achter Bombino de muziek van Jimi Hendrix en Mark Knopfler kennen. Sindsdien gebruikt hij zijn gitaar als wapen, en zijn politieke teksten als stem voor de onderdrukte bevolkingsgroepen.

Dat het beladen muziek is, maakt het publiek niets uit. Er wordt levenslustig gedanst op de bluesy-rock gitaren, de groovy bassloopjes en de opzwepende drums. De muziek is bezwerend en de gitaarsolo’s hypnotiserend. De vier muzikanten blinken uit in hun samenspel. Moeiteloos wordt er van ritme veranderd, en met regelmaat wordt het tempo flink opgevoerd; wat zorgt voor een opgetogen sfeer in het veld. De muziek die zijn oorsprong heeft gevonden in het verzet, blijkt perfect te passen bij de vrijheid die we vandaag vieren.

Meer foto's van BFU17? Zie ons fotoverslag!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12