3voor12 Utrecht

Emil Landman laat de winter prachtig klinken

Singer-songwriter brengt EP Vinter uit

Over timing gesproken. In de koudste dagen van het jaar verschijnt Vinter, de nieuwe EP van singer-songwriter Emil Landman. De plaat is onderdeel van zijn project Vinter & Sommer.

Reizen, nieuwe indrukken opdoen en de invloed van een andere omgeving zat altijd al verstopt in de muziek van Landman. Zo reisde hij negen weken lang met de trein de wereld rond voor zijn vorige album An Unexpected View. Vinter is een document van zijn verblijf op het afgelegen Noorse eiland Reinøya, waar het afhankelijk van het seizoen óf vooral licht óf vooral donker is. Hij wilde op deze bijzondere plek zijn muziek opnemen. En wel twee keer: Vinter in de winter en Sommer in de zomer.

De zeven liedjes van Vinter zijn ontstaan vanuit een huis met uitzicht op zee, waar Landman verbleef met producer Martijn Groeneveld. De schaarse uurtjes daglicht zorgden voor een nieuwe impuls in de manier waarop Landman zijn liedjes schreef. Niet enkel gitaren en drums, maar ook beatboxen én allerlei alledaagse spullen als pakken rijst, afwasrekken en matrassen zorgen voor de beats op deze EP. Daarnaast heeft Landman niet alleen die nieuwgevonden inventiviteit weten te vangen, zoals op het funky ‘All The Time’, maar ook de locatie komt tot leven op Vinter. Neem het kalme ‘Falling’, dat door Landmans mooie, lange uithalen een beeld oproept van weidse kusten en oneindig water. ‘Of Little Marks’, over hoe we soms maar blijven rennen, fysiek en mentaal. Hij beschrijft het proces van ouder worden en steeds zwaardere last op je schouders dragen, maar ook iets ogenschijnlijk simpels als hoe je schoenen sporen achterlaten in de sneeuw. Een mooi detail dat Landman aanhaalt om je te herinneren af en toe eens diep adem te halen en om je heen te kijken, want de wereld is veel te mooi om er in sneltreinvaart doorheen te hollen.

Het is wonderschoon om te horen wat de rust, stilte en donkerte van het eiland met Landman hebben gedaan. Landman laat de winter prachtig klinken. Dat kan alleen maar goeds betekenen voor de zomer.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12